Представљање Галерије Матице српске
на XX Међународном фестивалу Intermuseum 2018 у Москви (Руска Федерација)
31. мај ‒ 3. јун 2018. године

На позив Форума словенских култура Галерија Матице српске је учествовала на XX Међународном фестивалу Intermuseum 2018 који је у организацији Министарства културе Руске Федерације, Московске и Краснојарске регије одржан у Москви од 31. маја до 3. јуна 2018. године, са темом „Музеји и друштво”.
На штанду „ЖИВА сквер” Галерија Матице српске је наступила заједно са Музејем савремене умјетности Републике Српске из Бања Луке и Тифлолошким музејем из Загреба представљајући изложбу „Простор, облик, додир” – специјализовану изложбу за слепе и слабовиде особе. Поред њих, учешће су узели и други музеји чланице Форума словенских култура: музеји из Србије (Музеј Југославије, Народни музеј у Кикинди, Музеј на отвореном „Старо село”, Сирогојно), Македоније, Словеније, Хрватске и Пољске.
            Представници музеја присуствовали су свечаној церемонији отварања Intermuseum 2018 на којој су говорили: Олга Голодетс, потпредседница Руске владе задужена за културу, Владимир Медински, министар културе Руске Федерације, Михаил Пјотровски, директор Музеја Ермитаж и др Андреја Рихтер, председница Форума словенских култура. Након отварања, делегација Руске владе, на челу са заменицом премијера, Олгом Голодетс и министром културе Владимиром Мединским, посетила је „ЖИВА сквер” и упознала се са директорима и представницима музеја: др Саритом Вујковић, директорком Музеја савремене умјетности Републике Српске, др Жељком Боснар Салихагић, директорком Тифлолошког музеја у Загребу, др Снежаном Мишић, програмским директором Галерије Матице српске, Блажом Першином, директором Музеји и галерије Љубљане, др Тањом Роженбергар, директорком Словенског етнографског музеја у Љубљани, др Браниславом Светозаревикјем, директором Музеја македонске борбе из Скопља, др Ивом Фадићем, директором Музеја античког стакла у Загребу. Истог дана, у оквиру званичног програма Министарства културе Руске Федерације одржано је предавање др Андреје Рихтер, председнице Форума словенских култура под називом „Жива је жива”, и округли сто на тему градских музеја и њиховој интеракцији са друштвом, чему су присуствовали представници музеја са „ЖИВА сквера”.
Током трајања фестивала на штанду Форума словенских култура представили су се музеји добитници награде и признања ЖИВА: Галерија Матице српске и Музеј Југославије (Србија), Словенски алпски музеј, Музеји и галерије Љубљане, Словенски етнографски музеј (Словенија), Тифлолошки музеј и Музеј античког стакла (Загреб),  Музеј савремене умјетности Републике Српске (Босна и Херцеговина) и Музеј македонске борбе (Македонија) након чега се дискутовало о наредном учешћу на Intermuseum 2019 и о заједничкој теми са којом би се могло наступити.
 Такође, одржана је Радионица за музејске експерте на тему „Музеј и друштво”, коју је модерирала Тина Хуремович, пројект менаџер Форума словенских култура, а на којој је представљен рад са публиком. Програме Галерије Матице српске ‒ The Gallery of Matica srpska Museum for all представила је др Снежана Мишић, програмски директор.

За учешће на XX Међународном фестивалу Intermuseum 2018 Галерија Матице српске је добила Диплому од организатора. А на свечаној церемонији затварања фестивала уручена је Захвалница Форуму словенских култура за учешће на овогодишњем Intermuseum 2018, коју су у име Форума примиле др Сарита Вујковић из Музеја савремене умејтности Републике Српске из Бања Луке, др Снежана Мишић из Галерије Матице српске и Сара Сопић из Музеја Југославије.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно