Изложба
ОДГОВОРНО У КУЛТУРИ
100 одабраних дела из уметничке колекције Војвођанске банке
6‒20. септембар 2018. године

У четвртак, 6. септембра 2018. године у 20.00 сати у Галерији Матице српске биће отворена изложбa Одговорно у култури. 100 одабраних дела из уметничке колекције Војвођанске банке. На отварању изложбе говориће др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, господин Предраг Михајловић, председник Извршног одбора Војвођанске банке, док ће изложбу званично отворити господин Владан Вукосављевић, министар културе и информисања у Влади Републике Србије.

На изложби ће бити представљено преко 100 најрепрезентативнијих уметничких дела из колекције Војвођанске банке која приказују њену стилску и тематску разноликост и пружају увид у најзначајније домете војвођанске уметности друге половине ХХ века. Војвођанска банка је осамдесетих година XX века започела сакупљање своје уметничке колекције, чиме је формирана респектабилна колекција српске националне уметности која данас броји 796 уметничких дела. Уметничка збирка Војвођанске банке има карактер, савремене, пре свега, војвођанске уметности. Радови из колекције крећу се од изразито колористичких, експресионистичко/импресионистичких приказа војвођанске равнице, преко интимистичко обојених, апстрактних арабески, геометризованих пејзажа и мртвих природа. Међу заступљеним ауторима налазе се имена значајних представника војвођанске ликовне сцене попут Милана Коњовића, Стојана Трумића, Николе Граовца, Бошка Петровића, Стевана Максимовића, Миливоја Николајевића, Анкице Опрешник, Милана Керца, Милана Кечића, Здравка Мандића, Саве Стојкова и многих других.

Сарадња Галерије Матице српске и Војвођанске банке започела је у јуну 2016. године, а убрзо након тога отпочео је попис богате уметничке колекције банке. У октобру исте године отворена је прва изложба Одговорно у култури којом је у Галерији Матице српске представљен најрепрезентативнији део уметничке збирке. Током исте године реализоване су едукативне радионице за децу у Новом Саду и у Београду, а у априлу 2017. године изложба је отворена у згради Народне банке у Београду. Oсмишљен је и програм мањег обима – Уметнички караван (у избору од пет слика различитих аутора) који је као путујућа изложба приређен у Крагујевцу, Чачку, Апатину, Зрењанину и Суботици. Војвођанска банка дала је посебан допринос свечаности поводом завршетка радова на обнови фасаде зграде Галерије Матице српске 1. јуна 2017. године. Сарадња Галерије и Банке препозната је у јавности као пример добре праксе и награђена је са два признања: Фондација Траг уручила је захвалницу Војвођанској банци за допринос развоју филантропије у 2016. години, а магазин Diplomacy&Commerce је Војвођанскoj банци и Галерији Матице српске доделио награду у категорији Business and Art за сарадњу на свечаности поводом обележавања годишњице овог магазина.

Током трајања изложбе биће приређен пратећи програм у виду кустоских вођења суботом (8. и 15. септембар у 13.00 и 17.00 сати) и стручно тумачење изложбе мср Мирјане Брмботa, музејског саветника, у петак 14. септембра у 19.00 сати.

Изложба је отворена до 20. септембра 2018. године.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно