Изложба Милоша Вујановића
(О)ГЛЕДАЊЕ
Традиција и савремено стваралаштво
23. фебруар ‒ 25. март 2018. године

У петак, 23. фебруара 2018. године у 20.00 сати у Галерији Матице српске биће отворена изложбa Милоша Вујановића, професора Академије уметности у Новом Саду под називом (О)гледање. Изложба представља практични део докторског рада овог уметника, и приређује се у склопу серије Традиција и савремено стваралаштво, која је започета с идејом Галерије Матице српске да своју основну делатност – прикупљање, проучавање, заштиту и презентацију артефаката националне ликовне уметности новијег доба – преплете са савременим стваралаштвом и актуелним уметничким праксама.

На отварању изложбе говориће др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, мр Данило Вуксановић, уредник едиције Традиција и савремено стваралаштво и мр Милош Вујановић, аутор изложбе.
Као полазну тачку Вујановић је изабрао слику Богдана Шупута Кафана у Паризу (1939) која се налази у сталној поставци српске уметности ХХ века Галерије Матице српске. У дијалогу са Шупутовим делом овај уметник је створио један број изложених дела, док су остала настала као резултат његових размишљања о визуелности, визибилности ликовних форми и истраживању проблема перцепције и рецепције. Вујановић обавља истраживања у различитим медијима савремене уметничке праксе (видео, сликарство, цртеж, скулптура и др.) којима се постављају питања али и померају границе видљивог. Архетипске слике, симболи и огледалски одрази његовог рада, у интеракцији с публиком доносе нова/могућа читања савремених уметничких феномена.
Изложбом Милоша Вујановића (О)гледање Галерија Матице српске је проширила своју досадашњу сарадњу с Академијом уметности у Новом Саду. Тако је један од аспеката изложбе да професорима ове образовне установе укаже на колекцију Галерије Матице српске као потенцијални темељ уметничких промишљања и савременог стваралаштва, али и да подстакне студенте и младе ствараоце да остваре дијалог с наслеђем, установама културе и њиховим колекцијама.
С обзиром на то да је централна слика на изложби инспирисана делом Богдана Шупута Кафана у Паризу, које је настало услед уметникове фасцинације ноћним животом француске престонице и музиком џеза, изложбу повезујемо с мартом као Месецом франкофоније. Током овог месеца традиционално се бавимо промишљањима и мапирањима утицаја француске културе на српску уметничку сцену и организујемо предавања на ову тему.

У оквиру изложбе (О)гледање у петак, 2. марта 2018. године у 18.00 сати биће одржано стручно тумачење изложбе мр Милоша Вујановића, аутора изложбе и мр Данила Вуксановића, уредника едиције Традиција и савремено стваралаштво, а у суботу, 3. марта од 11.00 до 12.30 креативна радионица за децу Мој одраз у огледалу.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно