Отворена изложба
СРПСКА САБОРНА ЦРКВА У ТАБАНУ
Трагом нестале српске вароши у Будиму
у Историјском музеју Будимпеште
8. новембар 2018. – 17. фебруар 2019. године

У Историјском музеју Будимпеште приређена је изложба СРПСКА САБОРНА ЦРКВА У ТАБАНУ. ТРАГОМ НЕСТАЛЕ СРПСКЕ ВАРОШИ У БУДИМУ која је настала као резултат сарадње Историјског музеја Будимпеште, Галерије Матице српске, Музеја Српске православне епархије будимске у Сентандреји и Српског института у Будимпешти.

У гостионици „Код златног јелена” (Aranyszarvas) у Табану одржана је конференција за медије (7. новембар) на којој су целокупан пројекат и изложбу представили учесници-партнери: др Петер Фарбаки, директор Историјског музеја Будимпеште и др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске говорили су о идеји реализације заједничког пројекта, Перо Ластић, директор Српског института у Будимпшети о значају изложбе за српску заједницу у Будимпешти и Мађарској, др Чаки Тамаш, кустос Историјског музеја Будимпеште и аутор изложбе представио је концепт изложбе и одабране експонате, мр Коста Вуковић, кустос Музеја Српске православне епархије будимске у Сентандреји подсетио је на историјат Српске Саборне цркве у Табану и захвалио се Галерији Матице српске на рестаурацији иконостаса Арсенија Теодоровића за поменуту цркву, и сарадници на изложби др Силвестер Тердик, сарадник Музеја примењене уметности у Будимпшети који је акценат ставио на изложене предмете примењене уметности, и Ксенија Голуб, стручни сарадник Националне библиотеке „Сечењи” која је говорила о документарној грађи и материјалу који употпуњује причу о животу Срба на простору Табан. Након конференције организован је обилазак изложбе за представнике медија.

Изложба је свечано отворена (8. новембар) у барокној дворани Музеја у тврђави Историјског музеја Будимпеште у присуству великог броја званичника и представника Мађарске и Србије. Поздравни говор одржао је др Петер Фарбаки, директор Историјског музеја Будимпеште, након чега су се присутнима обратили др Александра Салаи Бобровницки, заменица главног градоначелника Будимпеште за културу, др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, Пера Ластић, директор Српског института у Будимпешти, Драгана Милошевић, секретарка за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине, др Золтан Фирјеш, заменик државног секретара за односе са верским заједницама и народностима у Уреду председника Владе Мађарске, Њ. Е. Раде Дробац који је у име председнице Народне скупштине Републике Србије Маје Гојковић прочитао њен говор, и Његово Преосвештенство Господин Лукијан (Пантелић), епископ Српске православне епархије будимске. Свечано отварање изложбе увеличали су Камерни ансамбл „Орфелин” из Новог Сада под управом Тамаре Адамов Петијевић и уметници Српског позоришта у Мађарској.

Отварању изложбе присуствовали су представници дипломатског кора и цркве, представници Матице српске проф. др Бранко Бешлин, потпредседник и Јелена Веселинов, управница послова, Ненад Бунгин, члан Извршног одбора Војвођанске банке ОТП група, Зоран Вапа, директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе, бројни сарадници и колеге.

Изложба представља наставак рада на очувању и презентацији српског културног наслеђа у Мађарској. Након конзервације, стручне обраде и представљања икона Арсенијa Теодоровића рађених за иконостас Саборног храма у Будиму на изложби Арсеније Теодоровић и српска црква у Будиму у Галерији Матице српске 2017. године, Историјски музеј у Будимпешти је изложбом Српска Саборна црква у Табану. Трагом нестале Српске вароши у Будиму поставио ово уметничко остварење у шири оквир историјских и друштвених прилика. На овај начин, иконостас је представљен као материјални траг не само уметничких домета српске културе, већ и сведочанство духовног живота и стремљења српског народа у Угарској. Иконе Арсенија Теодоровића су централни експонат на изложби око ког су сабрани бројни други предмети – урбанистички планови, фотографије, уметничка дела, књиге и друго – који пред очима посматрача буде нестали живот Срба у Будиму, у некадашњој Српској Вароши Табану и Саборном храму кога више нема.

На изложби у Галерији Матице српске 2017. године иконостас је после седамдесет година први пут у потпуности реконструисан и представљен јавности, док се на изложби у Будимпешти он враћа у град у ком је настао у XIX веку, међу дела која говоре о некадашњој цркви коју је красио и њеном урбанистичком окружењу – Српској Вароши Табан.

Изложба Српска Саборна црква у Табану. Трагом нестале Српске вароши у Будиму представља добар пример сарадње два музеја и више научних и државних установа, као и доказ важности и успешности међународних пројеката чији је циљ како боље познавање културних прилика у историји оба народа, тако и наше међусобно упознавање и повезивање у садашњости.

Изложба је остварена с благословом Његовог преосвештенства господина Лукијана, епископа будимског.

Реализацију изложбе омогућили су Град Будимпешта, Министарство за људске ресурсе Мађарске, Српски институт у Будимпешти, Министарство културе и информисања Републике Србије и Покрајинска влада ‒ Секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине, а њено свечано отварање помогли су Војвођанска банка OTP група, Српска самоуправа у Будимпешти, Српска самоуправа у Зуглоу и Самоуправа Срба у Мађарској.

Изложба је отворена до 17. фебруара 2019. године.

Каталог изложбе

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно