Гостујућа изложба
СЛОБОДНО ЗИДАРСТВО У СРБИЈИ
Галерија Матице српске
5. април ‒ 6. мај 2018. године

У четвртак, 5. априла 2018. године у 20.00 сати у Галерији Матице српске биће отворена гостујућа изложба Слободно зидарство у Србији, у организацији Велике Регуларне Ложе Србије. На отварању изложбе обратиће се др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, Јосип Шосбергер и др Иван Мишкић.

Изложба је претходно приређена у многим градовима Србије, а у Новом Саду је за ову прилику посебно допуњена материјалом који је везан за историјат Слободног зидарства на територији Војводине. Изложба хронолошки приказује развој и постојање Слободног зидарства у свету и код нас, историјске чињенице о масонском покрету, као и доприносе славних масона у периоду од 1785. године, када је основана прва масонска ложа „Probitas“ (Поштење) у Петроварадину, па до данашњих дана. Поред информативних паноа представљене су и масонске кецеље, ленте, медаље, књиге, документа, скулптуре, фотографије, као и портрети наших познатих слободних зидара. Такође, публика ће моћи да види како изгледа унутрашњост масонског храма и који масонски симболи се крију на фасадама поред којих свакодневно пролазимо.

Слободно зидарство – масонство је светски покрет који окупља слободоумне људе, без обзира на расу, нацију и вероисповест. Циљ масонства је рад на личном усaвршавању чланова ложе по највишим етичким и моралним нормама. Филозофско-етички феномен садржи се у десет Божијих заповести и заснован је на потрази за истином у одсуству догме, незнања и предрасуда.

На мапи важних тачака Слободног зидарства, Србија заузима посебно место захваљујући својој славној масонској традицији. Прва позната масонска ложа „Probitas“ (Поштење) основана је у Петроварадину 1785. године као официрска ложа. То је било само 68 година након оснивања Прве Велике Ложе у Лондону 1717. године, док је Велика Ложа „Југославија” основана 1919. године.

Масонски рад заснован је на алегоријама и симболима којим Слободни зидари граде Храм хуманости помажући сиромашне али и све оне којима је помоћ потребна на сталном трагу унапређивања човечанства. Велики број знаменитих људи наше и светске историје припадали су овом Братству.

Изложба Слободно зидарство у Србији отклања многе нетачне и злураде информације приписане Слободно зидарском покрету, и посетиоцима пружа објективан увид у основне појмове древне Краљевске уметности.

 

Пратећи програм изложбе
петком у 18.00 сати:

13. април 2018.
Предавање „Настанак и развој слободног зидарства у Војводини”
предавач Јосип Шосбергер.

20. април 2018.
Предавање Слободно зидарство – 300 година трајања”
предавач Војислав Јовановић.

27. април 2018.
Пројекција документарног филма „Оснивање Ложе ’Митрополит Стратимировић’”
и предавање Знаменити слободни зидари Новог Сада, 1785–1940”
предавач др Владимир Сакач.

 

Изложба је отворена до 6. маја 2018. године.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно