КРЕАТИВНЕ РАДИОНИЦЕ СУБОТОМ
ПУТОВАЊЕ КРОЗ МОДЕРНО ДОБА

Креативне радионице за децу суботом
ПУТ ОКО СВЕТА НА ЧАРОБНОМ ЋИЛИМУ
14, 21. и 28. април 2018. године од 11.00 до 12.30 сати

У априлу нам коначно долазе сунчани дани и право је време за путовања. На радионицама у Галерији Матице српске ћемо током овог месеца путовати на посебан начин – уз помоћ „чаробног ћилима”. После уводног дела радионице у Дечјој соби малишани ће заједно са кустосом у сталној поставци испред одређене слике поставити чаробни ћилим и отпутовати до места које је на слици приказано. На овим „чаробним” путовањима деца ће упознати племића из Пеште, војника из Солуна и једну краљицу из Београда. Такође, научиће нешто о овим личностима и градовима у којима су они живели.
14. април 2018. године
У ГОСПОДСКОЈ ПЕШТИ
На нашем „чаробном ћилиму” најпре ћемо отпутовати у Пешту. Малишани ће видети портрет младог Саве Текелије у сталној поставци, а потом и његов репрезентативни портрет који се налази у свечаном салону Галерије Матице српске, који је насликао уметник Мор Тан. Сазнаће због чега је Сава Текелија толико важан за Галерију да би се његов портрет налазио на почасном месту, у свечаном салону. Научиће како неко постаје племић и добротвор, као и због чега су за Саву Текелију били важни град и грађевине које су приказане на слици. У креативном делу радионице деца ће по узору на грб породице Текелија, правити свој лични грб.
21. април 2018. године
ПРЕД ЗИДИНАМА СОЛУНА
На креативној радионици Пред зидинама Солуна деца ће свој „чаробни ћилим” поставити испред иконе Христофора Жефаровића Свети Димитрије. Најпре ће уз помоћ кустоса открити у ком граду се налази кула приказана на слици иза Светог Димитрија, и како је овај светитељ постао заштитник тог града. Такође, путем мобилне апликације „Доживи уметност” на таблету ће погледати и чути шта ће им  Магична Матица рећи о овој слици. У креативном делу малишани ће пустити машти на вољу и помоћу темпера насликати како они замишљају град Солун који је спасао Свети Димитрије.
28. април 2018. године
ЗАВИРИМО У КРАЉЕВСКЕ ОДАЈЕ
После путовања у Пешту и Солун враћамо се у нашу земљу. На креативној радионици Завиримо у краљевске одаје путујемо до Београда, на двор краљице Марије и краља Александра I Карађорђевића. Пред портретом краљице Марије Карађорђевић, који је насликао Паја Јовановић, малишани ће размислити о томе како је могао да изгледа живот краља и краљице на двору. Такође, научиће нешто о историји своје земље и о владарским династијама у Србији. Након што се упознају с овим краљевским паром, деца ће у виду двојног портрета нацртати себе и неку њима драгу особу као краља и краљицу у својим одајама.

Радионице суботом су отворене за сву заинтересовану децу узраста од 5 до 11 година. Цена улазнице је 150.00 динара.

За више информација можете се обратити Мирослави Жарков на 0214899017 и Јелени Огњановић на 0214899018 или на decjiprogrami@galerijamaticesrpske.rs.

 

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно