Креативне радионице за децу суботом
ВЕЛИКИ УМЕТНИЦИ И ЊИХОВЕ ВЕЛИКЕ СЛИКЕ
1, 8, 15, 22. и 29. децембар 2018. године од 11.00 до 12.30 сати

Креативне радионице за децу у децембру посвећене су новој сталној поставци Галерије Матице српске Слике великих формата – сведочанства епоха. У Великој сали Галерије малишани ће се упознавати с ремек-делима рађеним на монументалним платнима, промишљаће о њима и правити своја уметничка дела. Открићемо зашто су ове слике различитих тема и мотива рађене у великим димензијама, и шта је све потребно да један уметник зна како би направио такву слику. Након упознавања с великим уметничким делима, за малишане ће на последњој радионици у децембру бити организован новогодишњи маскенбал како бисмо весели и радосни испратили 2018. годину.

 

ПРИЧА О ГЕОРГИЈУ И СТРАШНОЈ АЖДАЈИ
1. децембар 2018. године
Прва радионица у овом циклусу биће посвећена упознавању са сликом Уроша Предића Свети Георгије. Пред овим монументалним Предићевим платном малишани ће послушати причу о Светом Георгију и његовим јуначким подвизима, међу којима је најпознатији онај у ком убија аждају и спасава отету принцезу. Запитаћемо се због чега је Урош Предић одлучио да овај догађај прикаже на тако великом платну и да ли је тај задатак био лак. У креативном делу радионице малишани ће инспирисани Предићевом сликом и причом о Светом Георгију у форми стрипа представити јуначке подвиге из живота овог светитеља.

 

ПОНОСНО СТОЈИ ИСПРЕД СВОГ ДВОРА ЛЕПА ДУНЂЕРСКИ ТЕОДОРА
8. децембар 2018. године
На овој радионици малишани ће посматрајући репрезентативни портрет Теодоре Дунђерски видети са каквом вештином и умећем је познати сликар Паја Јовановић дочарао њену лепоту и нежност. Откриће где се то она налази и зашто је иза ње насликан дворац. Сазнаће нешто више о породици Дунђерски којој је припадала и Теодора, о томе чиме су се чланови ове породице бавили, где су живели и због чега су били важни за наш град. Посматрајући елегантну хаљину коју носи Теодора, малишани ће се опробати у улози модних дизајнера и креираће своје омиљене одевне предмете.

 

ИДИЛИЧНА СЛИКА ИЗ МАШТЕ УМЕТНИКА
15. децембар 2018. године
Сликар Сава Шумановић, прави мајстор великих формата, на свом платну На бунару дочарао је један идиличан сеоски призор. Посматрајући сликумалишани ће открити да ли је Сава приказао стварни призор који је заиста видео или је уз помоћ четкице и боје желео да створи савршен свет из своје маште. Размислиће ко би могли бити ликови приказани на слици, како су обучени и због чега су се окупили на бунару. Такође, запитаће се о чему они размишљају, како се осећају и како изгледа њихов свакодневни живот. Подстакнути сликом Саве Шумановића малишани ће замислити како изгледа свет из њихове маште, а потом га приказати цртежом.

 

ЧУДЕСНИ ОБЛИЦИ И БОЈЕ ПРЕКРИЋЕ ПЛАТНО МОЈЕ
22. децембар 2018. године
Након што се упознају с уметницима који су радили велике формате и њиховим монументалним сликама, малишани ће направити своје заједничко, велико уметничко дело, а као инспирација послужиће им слика Петра Лубарде Косовски бој. Након што препознају облике и ствари на овој необичној слици, деца ће размислити о томе какве боје је користио Лубарда. Научиће да ли боја може бити топла или хладна и којим „триковима” се служе уметници како би уклопили различите боје на слици. У креативном делу радионице малишане ћемо подстаћи на тимски рад да заједничким снагама створе уметничко дело великог формата.

 

НОВОГОДИШЊИ МАСКЕНБАЛ МЕЂУ ВЕЛИКИМ СЛИКАМА
29. децембар 2018. године
На последњој радионици у децембру препустићемо се празничном расположењу, и као и претходних година уживаћемо у веселом новогодишњем маскенбалу. Зато позивамо наше другаре да изаберу своје омиљене маске и костиме, и да заједно с нама уз песму и игру испрате стару годину присећајући се свих лепих догађаја у њој. Бал под маскама одржаће се у Великој сали у простору изложбе Слике великих формата – сведочанства епоха која ће свакако допринети свечаности нашег маскенбала. Поред друштвених игара, новогодишњих песама и разговора о томе шта би волели да добију од Деда Мраза на поклон, малишани ће се забавити кићењем јелке у Дечјој соби и прављењем новогодишњих украса.

 

Радионице суботом су отворене за сву заинтересовану децу узраста од 5 до 11 година.
Цена улазнице је 150.00 динара.

За више информација можете се обратити Мирослави Жарков на 021/4899017 и Јелени Огњановић на 021/4899018 или на decjiprogrami@galerijamaticesrpske.rs

 


 

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно