КРЕАТИВНЕ РАДИОНИЦЕ СУБОТОМ
у оквиру изложбе
„Простор, Облик, Додир”

ОСЕТИ УМЕТНОСТ СВИМ СВОЈИМ ЧУЛИМА
2, 9, 16. и 23. децембра 2017. године од 11.00 до 12.30 сати

 

Поводом гостујуће изложбе „Простор, Облик, Додир”, специјализоване изложбе за слепе и слабовиде, у Галерији Матице српске ће током децембра 2017. године бити реализоване креативне радионице за децу под називом Осети уметност свим својим чулима. На креативан и деци разумљив начин биће представљена изложба и њена основна идеја да се уметност приближи слепим и слабовидим особама. Кроз три радионице: Додирни уметност, Ослушни уметност и Помириши уметност малишани ће сазнати како особе које имају оштећено чуло вида могу да читају, ходају и обављају свакодневне послове. Последња радионица у години традиционално је посвећена новогодишњем маскембалу.

2. децембар 2017. године
ДОДИРНИ УМЕТНОСТ
На уводној радионици малишане ћемо упознати с изложбом „Простор, Облик, Додир” и показати им како се ликовна уметност може доживети чулом додира. Кроз различите игрице схватиће на који начин особе оштећеног вида уживају у уметности. Такође, научиће какво „специјално” (Брајево) писмо користе слепе и слабовиде особе и како да тим писмом напишу своје име. Потом ће сами покушати да везаних очију, уз помоћ чула додира, „виде” неко уметничко дело, које ће нацртати. На крају радионице кустос ће их поново одвести у изложбени простор како би видели да ли су погодили како „тајанствено” дело заиста изгледа.  

9. децембар 2017. године
ОСЛУШНИ УМЕТНОСТ
Да ли слика може да се чује? питање је које ћемо поставити малишанима на радионици. Посматрајући репродукције слика различитих пејзажа, градова, догађаја они ће покушати да повежу слику са звуком. Посебно ће бити занимљиво да открију на који начин се могу „ослушнути” апстрактне слике које не приказују никакав догађај, као и да ли одређена боја може имати свој звук? Деца ће потом слушати и коментарисати различите музичке композиције, а у креативном делу ће свако од њих одабрати композицију која му се највише допада и на основу ње насликати неки стваран или измишљен догађај на који их та музика подсећа. 

16. децембар 2017. године
ПОМИРИШИ УМЕТНОСТ
На радионици ће малишани испробати како „раде” њихови носићи. Научиће неке занимљиве ствари о чулу мириса и покушаће да везаних очију, само на основу мириса, препознају различите врсте воћа, цвећа и слично. На изложби „Простор, Облик, Додир” показаћемо им слику која је дочарана мирисом. Разговараћемо о томе како мирис, боље од осталих чула, буди успомене и враћа у прошлост. Деца ће подсетити који мирис их подсећа на море, који на шуму, а који на мамину кухињу. У креативном делу радионице бојама ће дочарати одређене мирисе.   

23. децембар 2017. године
НОВОГОДИШЊИ МАСКЕМБАЛ
И ову годину ћемо заједно с малишанима испратити под маскама. Разговараћемо о томе које су им се лепе ствари догодиле у години која је иза нас, и шта су ново научили. У писму Деда Мразу свако дете ће написати или нацртати шта би волело да добије за нову годину. Радионица ће протећи у дружењу, слушању музике, кићењу новогодишње јелке и игрању различитих друштвених игара. Поред тога што ће окитити новогодишњу јелку у Дечјој соби, малишани ће имати прилику да направе по један украс с мотивом неког уметничког дела из Галерије Матице српске којим ће украсити своју јелку код куће.

Радионице суботом су отворене за сву заинтересовану децу узраста од 5 до 11 година. Цена улазнице је 150.00 динара.

За више информација можете се обратити Мирослави Жарков на 0214899017 и Јелени Огњановић на 0214899018 или на decjiprogrami@galerijamaticesrpske.rs.

 

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно