КРЕАТИВНЕ РАДИОНИЦЕ СУБОТОМ
ПУТОВАЊЕ КРОЗ МОДЕРНО ДОБА

Креативне радионице за децу суботом
ПУТУЈЕМО ЗАЈЕДНО КРОЗ ПРОСТОР И ВРЕМЕ
3, 10, 17. и 24. фебруар 2018. године од 11.00 до 12.30 сати

У фебруару настављамо путовање кроз модерно доба које смо започели у јануару и упознавање с уметничким делима из нове сталне поставке ХХ века у Галерији Матице српске. Ипак, овог пута ћемо са Матицом Свезналицом путовати кроз време али и кроз простор. Малишани ће упознати различите пределе и градове, сазнати о животу људи у прошлости, а поред тога ће се лепо дружити и стварити своја уметничка дела.

3. фебруар 2018. године
КАКО ПУТУЈЕМО КРОЗ ВРЕМЕ?
На нашим радионицама већ неко време с малишанима путујемо кроз време посматрајући уметничка дела, а никада се нисмо запитали: „Како би изгледало право путовање кроз време?”. Необичне слике као што је Пролаз Стојана Трумића или Медитација Ивана Табаковића у комбинацији с бујном дечјом маштом помоћи ће нам да замислимо како би могао да изгледа временски портал који би водио у неко друго доба и како би се путовало до тамо. Свако дете ће  одабрати једну од апстрактних слика из сталне поставке ХХ века која га највише подсећа на путовање кроз време из његове маште и нацртати себе на том путовању.

10. фебруар 2018. године
ИДИЛИЧНИ ДАН НА СЕЛУ
Малишани из града често одушевљено причају о својим догодовштинама које доживе код рођака на селу. Причу о овој теми лако ће подстакнути слика Ивана Радовића Војвођанско село са приказом мирне сеоске улице с разнобојном кућама и запрежним колима. Разговараћемо о томе како се у сеоским домаћинствима живело у прошлости када су разлике између села и града биле много веће него данас – како су мушкарци радили у пољу док су жене ткале ћилиме, а деца помагала око кућних послова. До краја радионице малишани ће савладати основе технике ткања на малим „разбојима” направљеним од картона.

17. фебруар 2018. године
ЈЕДАН СТАРИ, ДРЕВНИ ГРАД
Слика Надежде Петровић Помпеји малишане ће увести у чудесан свет овог древног града и упознати их с античком културом, уметношћу и митологијом. Такође, упоредићемо фоторгафије рушевина овог града са сликом у Галерији, и покушати да схватимо због чега је Надежда Петровић користила много више боја да прикаже зидове и стубове који су углавном сиви или бели. У креативном делу радионице, деца ће кроз сликање темперама покушати да ослободе своју машту. Свако од њих ће добити по једну фотографију са пејзажем или панорамом града које ће пренети на папир са много боје и уметничког полета.

24. фебруар 2018. године
ПОД СЕНКОМ АЈФЕЛОВОГ ТОРЊА
На последњој радионици у фебруару путујемо до Париза. Тамо ће нас одвести слике Богдана Шупута Кафана у Паризу и Пеђе Милосављевића Кровови Париза које ће нам пренети атмосферу овог града светлости и љубави. Малишани ће сазнати како су се њих двојица пре много година проводили на путовању у Париз и какве су име се згоде и незгоде дешавале. На крају ће направити колаж од фотографија и слика Богдана Шупута и Пеђе Милосављевића и фотографија с мотивима Париза како би овековечили њихове париске авантуре.

Радионице суботом су отворене за сву заинтересовану децу узраста од 5 до 11 година. Цена улазнице је 150.00 динара.

За више информација можете се обратити Мирослави Жарков на 0214899017 и Јелени Огњановић на 0214899018 или на decjiprogrami@galerijamaticesrpske.rs.

 

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно