КРЕАТИВНЕ РАДИОНИЦЕ СУБОТОМ
ПУТОВАЊЕ КРОЗ МОДЕРНО ДОБА

Креативне радионице за децу суботом
ПУТОВАЊЕ КРОЗ МОДЕРНО ДОБА
13, 20. и 27. јануар 2018. године од 11.00 до 12.30 сати

У 2018. години настављамо путовање кроз време с Пчелицом Свезналицом! Циклус креативних радионица у јануару 2018. године под називом Путовање кроз модерно доба посвећен је новој сталној поставци српске уметности ХХ века Модернизми ‒ континуитети и сучељавања. Малишанима ће се на временском путовању придружити сликари, морепловци и елегантне госпођице, који ће их упознати с различитим личностима и њиховим занимљивим причама захваљујући којима ће сазнати како су живели људи у прошлости.

 

13. јануар 2018. године
„СЕЛФИ” ЈЕДНОГ СЛИКАРА
На првој радионици у 2018. години малишани ће у новој поставци упознати сликаре који су стварали у првој половини XX века. Посматрајући аутопортрете Богдана Шупута, Васе Поморишца, Младена Јосића и других сликара размислиће о томе зашто уметници често сликају сами себе и да ли на тај начин желе да се представе другим људима. Гледајући аутопортрете, малишани ће покушати да сазнају нешто о личностима приказаним на сликама, а потом ће им кустос испричати занимљиве приче из њиховог живота. Разговараће о сличностима и разликама између данашњих „селфија” и тадашњих аутопортрета уметника, а на крају ће попут уметника из Галеријске поставке насликати свој аутопортрет.

 

20. јануар 2018. године
ПРИЧА ЈЕДНОГ МОРНАРА
Малишани ће овом приликом упознати једног морнара који је давно живео и пловио светским морима. У тренутку када се искрцао на обалу и застао да се мало одмори наишао је сликар Сава Шумановић и кичицом га овековечио на платну. Слушајући морнареве приче с пучине деца ће сазнати какав је живот морепловаца који су месецима одвојени од своје породице, и које мучи неизвесност да ли ће следећа бура бити погубна за њихов брод. Након што се упознају с авантурама морнара, малишани ће речима или сликом описати неку своју морску авантуру коју ће моћи да украсе морским шкољкама и каменчићима.

 

27. јануар 2018. године
ГОСПОЂИЦА У БЕЛИМ РУКАВИЦАМА
Како су некада живеле девојчице и девојке из отмених породица деца ће сазнати посматрајући слику Васе Поморишца на којој је приказао портрет своје ћерке Јасминке. Подстакнути елеганцијом и љупкошћу ове младе даме у белим рукавицама, разговараћемо о томе како су се школовале Јасминка и њене вршњакиње и шта су све младе девојке морале да знају. Оне су говориле стране језике, читале књиге и училе да везу, плешу и свирају музичке инструменте. С малишанима ће се повести разговор да ли и они раде нешто од активности које су Јасминки биле уобичајене и шта им је од тога омиљено? За крај, деца ће од креп папира направити ружу и украсе које ће девојчице као мале даме носити на одећи или у коси, а дечаци их, као прави џентлмени поклонити својим мамама, бакама или сестрама.

Радионице суботом су отворене за сву заинтересовану децу узраста од 5 до 11 година.
Цена улазнице је 150.00 динара.

За више информација можете се обратити Мирослави Жарков на 0214899017 и Јелени Огњановић на 0214899018 или на decjiprogrami@galerijamaticesrpske.rs.

 

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно