КРЕАТИВНЕ РАДИОНИЦЕ СУБОТОМ
ПУТОВАЊЕ КРОЗ МОДЕРНО ДОБА

Креативне радионице за децу суботом
КРОЗ ОБЈЕКТИВ: УМЕТНОСТ И ЈА
5, 12, 19. и 26. мај 2018. године од 11.00 до 12.30 сати

Циклус радионица у мају посвећен је изложби Кроз објектив: Галерија, уметност, публика на којој су изложене фотографије стручњака Галерије Матице српске, јавних личности Новог Сада и наше публике. Циљ изложбе јесте да се Галерија и уметност „повежу” с публиком, чиме се истиче идеја да уметничка дела која се чувају у музејским установама припадају људима и да уметност само у интеракцији с њима остварује своје вредности и значај. Деца представљају важан део галеријске публике и зато кроз креативне радионице желимо да и они буду део пројекта и изложбе Кроз објектив: Галерија, уметност, публика.

5. мај 2018. године
КРОЗ ОБЈЕКТИВ: УМЕТНОСТ И ЈА
На креативној радионици Уметност и ја кроз објектив малишане ћемо најпре повести у обилазак Галерије и показати им најзначајнија уметничка дела, а они ће размислити пред којим делима би волели да се фотографишу. Фотографије најмлађих посетилаца Галерије одмах ће бити одштампане, а потом ће они на свом портрету моћи да доцртају неки детаљ – бркове, цвет или шешир –  који ће их боље повезати са одабраном сликом. Ове фотографије ће бити саставни део изложбе Кроз објектив: Галерија, уметност, публика, а малишани ће моћи да доведу на изложбу своју породицу и пријатеље и покажу им свој фотографски портрет.

12. мај 2018. године
МАГИЈА СТВАРАЊА ФОТОГРАФИЈЕ
На изложби Кроз објектив: Галерија, уметност, публика биће изложен стари апарат за израду фотографије захваљујући којем ће деца научити како је изгледало фотографисање у прошлости. Видеће шта је све било потребно да би се израдила фотографија – мрачна комора, хемија, плоче, барут и друго, и колико дуго је трајао тај процес. Након што добро проуче шта се дешава иза фотографског објектива, деца ће видети како је бити испред њега. Направићемо „фото-сешн” са малишанима и њихове фотографије ћемо одштампати тако да изгледају као да су рађене старом фотографском техником, а они ће нацртати рам у који ће залепити свој портрет.

19. мај 2018. године
Поводом Европске ноћи музеја која се обележава 19. маја, биће организован посебан програм за децу:
На радионици Оживимо Трг галерија од 11.00 до 12.30 сати, малишани ће нам помоћи да свима који прођу поред зграде Галерије Матице српске покажемо какво се благо крије иза њених зидова. На уводном делу радионице кустоси ће провести децу кроз поставку како би свако дете пронашло своју омиљену слику. Потом ће инспирисани овим делима, на платоу испред зграде Галерије кредом цртати своје уметничке радове и на тај начин оживећемо простор Трга галерија.
Од 17.00 до 19.00 сати у врту Галерије Матице српске, малишани ће имати прилику да учествују у радионици Фотографски времеплов. Изабраће „историјску епоху” и репродукцију уметничког дела из колекције Галерије, а потом ће се, као у студију, фотографисати. За успомену ће свако дете добити своју фотографију са уметничким делом.

26. мај 2018.
УСПОМЕНА ИЗ ПАРИЗА
На изложби Кроз објектив: Галерија, уметност, публика постоји интерактивни део у оквиру којег се посетиоци могу фотографисати пред увећаном репродукцијом слике Саве Шумановића Енглескиње у Паризу. На креативној радионици ћемо аранжирати амбијент који имитира простор у којем се одвија радња са слике, а затим ће малишани у групама драмски оживети слику. Свако дете ће тумачити по један лик са слике, а њихова мала драмска игра биће забележена објективом фото апарата.

 

Радионице суботом су отворене за сву заинтересовану децу узраста од 5 до 11 година. Цена улазнице је 150.00 динара.

За више информација можете се обратити Мирослави Жарков на 0214899017 и Јелени Огњановић на 0214899018 или на decjiprogrami@galerijamaticesrpske.rs.

 

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно