КРЕАТИВНЕ РАДИОНИЦЕ СУБОТОМ
ПУТОВАЊЕ КРОЗ МОДЕРНО ДОБА

Креативне радионице за децу суботом
Француско путовање кроз уметност
Месец франкофоније 2018. у Галерији Матице српске
3, 10, 17, 24. и 31. март 2018. године
од 11.00 до 12.30 сати

Циклус суботњих креативних радионица за децу у марту Француско путовање кроз уметност реализује се у оквиру програма обележавања Месеца франкофоније 2018 у Галерији Матице српске и посвећен је ликовној уметности, музици, бајкама, стрипу и споменицима културе. Кроз пет радионица малишани узраста од 5 до 11 година имаће прилику да се опробају у различитим уметностима и да науче поједине речи на француском језику. Радионице ће водити кустоси Галерије, професори француског језика из Француског института у Новом Саду, као и стручни сарадници – уметници.

3. март 2018. године
МОЈ ОДРАЗ У ОГЛЕДАЛУ
На првој радионици у марту ћемо с малишанима погледати новоотворену изложбу (О)гледање на којој је изложено једно дело инспирисано чувеном сликом Богдана Шупута Кафана у Паризу. Разговараћемо како је ова слика била мотив савременом уметнику Милошу Вујановићу да се игра с огледалима и створи занимљиве илузије. Кроз одраз у огледалу и ми ћемо постати део уметничког дела, што ћемо у креативном делу радионице покушати да пренесемо на папир. 

10. март 2018. године
СТРИП АВАНТУРА
Малишани ће имати прилике да чују занимљиве приче о познатим српским уметницима који су током живота путовали и боравили у Паризу, граду светлости и културе. Са професором француског језика разговараће о томе како су се наши уметници споразумевали и колико су знали француски. Свако дете ће измаштати једну епизоду из Париског живота уметника користећи неколико француских речи. Уз помоћ илустратора Ивице Стевановића научиће како се прави стрип након чега ће своју причу о омиљеном уметнику испричати у форми стрипа.

17. март 2018. године
НЕКАДА ДАВНО...
Радионица Некада давно... посвећена је уживању у бајковитим причама које нам доноси књига Мали принц француског писца Антоана де Сент Егзиперија. Професори француског језика ће нам дочарати епизоде Малог принца на српском и француском језику, а малишани ће с пажњом слушати и замишљати његове пустоловине. У креативном делу радионице деца ће користећи четкице и боје сликати најинтересантније тренутке из књиге и покушати да их обогате детаљима из своје маште.

24. март 2018. године
НОТЕ НА ФРАНЦУСКИ НАЧИН
Посматрајући уметничка дела на којима су приказани музички инструменти и слушајући различите звуке, малишани ће погађати који звук долази са одређене слике. Уз игру и помоћ професора француског језика деца ће учити имена инструмената на француском и тако савладати основне музичке појмове на овом језику. Уживајући у звуку француских песмица, у креативном делу радионице ће инструменте које су чули и видели представити на папиру у техници колажа.

31. март 2018. године
О РЕВУАР ФРАНС
Путовањем у различите области Француске и упознавањем с њеним најзначајнијм наслеђем као што су дворци на Лоари, багет хлеб, камембер сир, вино бордо и познати париски музеји, опростићемо се од овогодишњег Месеца франкофоније. Последња радионица биће прилика да сазнамо више и научимо о знаменитостима Француске, и да се подсетимо због чега су бројни српски уметници жудели да путовањем у Париз. На крају, малишани ће од глинамола направити мале скулптуре предмета који су им се на „путовању” највише допали, и као сувенир и успомену понети их кући.

Радионице суботом су отворене за сву заинтересовану децу узраста од 5 до 11 година. 
Цена улазнице је 150.00 динара.

За више информација можете се обратити Мирослави Жарков на 0214899017 и Јелени Огњановић на 0214899018 или на decjiprogrami@galerijamaticesrpske.rs.

 

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно