Едукативни програм за младе
КУЛ-ТУРА КРОЗ НОВИ САД
Програм намењен ученицима средњих школа
септембар 2018. ‒ јун 2019. године

Након дугогодишњег рада на различитим програмима за децу предшколског и раног основношколског узраста Галерија Матице српске у последњих неколико година развија и едукативне програме за средњошколце са жељом да свој уметнички фонд и сталну поставку учини интересантним и доступним, и на тај начин код деце и младих развије позитиван однос према уметности, музејским установама и културној баштини.

КУЛ-тура кроз Нови Сад је пројекат који је удружио три установе културе из Новог Сада – Галерију Матице српске, Позориште младих и Архив Војводине – са циљем реализовања програма који ће укључити младе у осмишљавању, реализовању и промовисању културне понуде свог града. У сусрет 2021. години када ће Нови Сад постати европска престоница културе, желимо да заједно с младима укажемо на културне вредности и значај града као и на важност његове историје и културе у европском контексту. Пројекат је намењен младима од 14 до 18 година, односно ученицима средњих школа са територије града Новог Сада.

Пројекат започињемо радионицама Улице и лица мог града у Галерији Матице српске, које имају за циљ да окупе младе који ће на занимљив и иновативан начин, кроз употребу лего коцкица, покушати да одговоре на питање Шта и ко чини културу нашег града? Посматрајући уметничка дела из колекције Галерије Матице српске на којима је представљен Нови Сад, млади ће имати прилику да воде дијалог о Новом Саду „некада и сада” али и да дођу до одговара на питање шта њихов град чини јединиственим на мапи Европе.

Након ове радионице млади ће самостално одлучити да ли желе да наставе дружење са кустосима, глумцима и архивистима током наредних шест месеци кроз две радионице у Архиву Војводине и седам радионица у Позоришту младих. На тај начин добијају прилику да учествују у стварању слике о Новом Саду из свог угла и постану креатори водича КУЛ-тура кроз Нови Сад.

Радионице трају два сата, бесплатне су и воде их кустоси и музејски едукатори.

Термин за радионицу можете резервисати путем броја телефона +381 21 4899 017 или E-mail адресе decjiprogrami@galerijamaticesrpske.rs.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно