МЕЂУНАРОДНА САРАДЊА У ГОДИНИ ЕВРОПСКОГ КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА
Галерија Матице српске
11. ‒ 13. април 2018. године

У години Европског културног наслеђа Галерија Матице српске ће угостити колеге из две значајне европске институције: Института за конзервацију и рестаурацију Opificio delle Pietre Dure – OPD из Фиренце и Уметничко-историјског музеја (Kunsthistorisches Museum) из Беча. Истовремени боравак колега из Италије и Аустрије биће прилика за још боље повезивање и упознавање традиција и савремене праксе посвећене заштити, излагању, истраживању и промоцији културног наслеђа у европским земљама.
Посета конзерватора из Фиренце је наставак сарадње успостављене 2017. године преко International Training Projects Министарства културе Италије, уз подршку Амбасаде Републике Италије и Италијанског института за културу у Београду и има за циљ представљање активности Института за конзервацију и рестаурацију из Фиренце Opificio delle Pietre Dure – OPD,  даље јачање контаката, размену знања и разговоре о могућностима будуће сарадње.
Долазак колеге из Аустрије наставак је сарадње два музеја која се одвија у оквиру Протокола о сарадњи и уз подршку Министарства културе Републике Србије и Аустријског културног форума Београд, која је ове године замишљена кроз представљање програмских активности и деловање различитих одељења Уметничко-историјског музеја. Из Беча долази и вредна донација Галерији Матице српске ‒ инфрацрвена камера за специјална испитивања слика која ће омогућити значајан помак у научним истраживањима уметничког наслеђа и уједно бити основа за усавршавање знања и вештина конзерватора.
            Током боравка колега из Фиренце и Беча у Галерији Матице српске ће бити уприличен програм у оквиру којег ће бити одржана предавања и дискусије намењене стручној јавности, у којима ће моћи да учествују и сви остали заинтересовани посетиоци.

 

ПРОГРАМ

Среда, 11. април:

11.00 ‒ 13.00 сати:
Летиција Монталбано (Letizia Montalbano),директор високе школе Института за конзервацију и рестаурацију из Фиренце и менаџер International Training Projects (ITP)

Опифићо деле Пиетре Дуре (Opificio delle Pietre Dure), Фиренца, Италија: Између традиције и иновације. Представљање Института за конзервацију и рестаурацију из Фиренце, његове историје и активности

Анализа Лузуарди (Annalisa Lusuardi), координатор International Training Projects (ITP)
International Training Projects (ITP) – Нови хоризонт Високе школе Института за конзервацију и рестаурацију из Фиренце

15.00 ‒ 17.00 сати:
Оријана Сартијани (Oriana Sartiani), конзерватор-рестауратор, директор Одељења за конзервацију текстила и професор Високе школе Института за конзервацију и рестаурацију из Фиренце
Прва помоћ и управљање ризицима од катастрофа за културно наслеђе у времену кризе. Рестаурација Тајне вечере Ђорђа Вазарија из цркве Санта Кроче у Фиренци и управљање ризицима за културно наслеђе после земљотреса у Умбрији 2016.

Напомена: Излагања ће бити на италијанском језику са превођењем.

 

Четвртак. 12. април:

12.00 ‒ 14.00 сати:
Андреас Цимерман (Andreas Zimmermann), директор Одељења за уметничку едукацију Уметничко-историјског музеја у Бечу (Kunsthistorisches Museum)
Пројекти КХМ у 2018. години и активности Одељења за музејску едукацију у оквиру пројекта „The Shape of Time”
Пројекат/изложба „The Shape of Time ‒ стари мајстори у дијалогу са модерним” (http://theshapeoftime.khm.at/) коју је кустосирао британски историчар уметности Џаспер Шарп (Jasper Sharp) поставља 19 одабраних уметничких дела модерне и савремене уметности у дијалог са делима „старих мајстора“ са идејом да се укаже на транскултурални развој идеја и сликарства током векова, истовремено откривајући везе између утицаја, талента и могућности. Посетиоци су укључени у дијалог уметничких дела и у прилици су да откривају концептуалне, тематске или формалне тачке њихових сусрета, што ће променити њихов поглед на галерију слика Уметничко-историјског музеја, али и на савремену уметност.

У дискусији која ће бити отворена након излагања Андреаса Цимермана учествоваће проф. др Симона Чупић са Филозофског факултета Универзитета у Београду.

Напомена: Излагање ће бити на енглеском језику.

 

Петак, 13. април:
12.00 сати:
Конференција за новинаре о међународној сарадњи Галерије Матице српске у Години европског културног наслеђа.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно