Месец франкофоније 2018. у Галерији Матице српске
Mарт 2018. године

Галерија Матице српске већ читаву деценију обележава Месец франкофоније и приређује посебне програме (изложбе, предавања, едукативне програме и радионице за децу) којима промовише везе између српске и француске културе. Ове године, Галерија је у сарадњи с Француским институтом у Србији ‒ Нови Сад, приредила програм „Традиција и савремено стваралаштво ‒ Везе између српске и француске културе и уметности”. Богатим садржајем који чине предавања о стрипу и књижевности, концерт, креативне радионице за децу и Француски дан у Галерији указаће се на везе између модерне и савремене српске и француске културе и уметности.
У реализацију програма укључили су се реномирани предавачи из одређених области, уметници, професори француског језика и сарадници Галерије Матице српске и Француског института у Новом Саду.
Петком у 18.00 сати ће се одржавати предавања и концерт, а суботом од 11.00 до 12.30 сати одвијаће се креативне радионице за децу. Међународни дан франкофоније (20. март) биће обележен посебним програмом.

 

Програм Месец франкофоније 2018. у Галерији Матице српске
„Традиција и савремено стваралаштво ‒
Везе између српске и француске културе и уметности”

Петком у 18.00 сати:
9. март ‒ Предавање „Стрип који хода“
Јован Гверо и Дејан Ненадов
Стрип се у Србији негује више од једног века. Од илустративних цртежа у књигама и новинама постао је равноправна уметничка дисциплина, коју често срећемо у галеријама и музејима. Сарадња стрип-аутора из Србије и француских издавача могла би се посматрати у ширем контексту као интегрални део европског стрипа. На нашу велику радост у цртању стрипа учествује велики број аутора из Новог Сада, чији се ауторски рукопис одавно препознаје као врхунски домет стрип-уметности.

16. март ‒ Предавање „Париз 1937. године у виђењу Станислава Винавера“
проф. др Владимир Гвозден
Српски интелектуалац Станислав Винавер (1891‒1955) је био повлашћени познавалац Париза у првој половини XX столећа: у граду је боравио дуго, често, образовао се на изворима мисли свога времена. Могло би се тврдити како Париз није само град који он посећује и посматра споља, већ и да је мит о овом граду оно што га дубински, изнутра одређује у интелектуалном, моралном и политичком смислу. Предавање се бави културно-историјском контекстуализацијом Винаверових текстова о Паризу из 1937. године, посвећеним француској науци, конгресу ПЕН клуба и Великој изложби, чиме су обухваћене кључне теме науке, уметности и политике. Показује се да је слика доба, упркос томе што носи обрисе фантазмагорије, везана за страх узрокован успоном фашизма, трком међу народима и културном кризом. У интерпретацији ових текстова мора се одбацити јединство субјективности и говорити о смрти аутора као функције умности која контролише све исказе приписане човеку: неусклађеност, па и растрзаност Винаверове субјективности требало би посматрати као део „хаоса“, лутања и нестабилности европског интелектуалца тридесетих година XX столећа.

23. март ‒ Концерт „Трио и звучност затечена у тренутку“ 
Трио „Лављи дани дима” (Израел/Србија)
Даниел Море ‒ контрабас
Димитрије Јаковљевић ‒ електрична гитара
Лав Ковач ‒ бубњеви
Сачињен од музичара активних на тренутно изразито профилисаној и живој сцени актуелне музике у Новом Саду, трио ће овом приликом у свој рад увести звучне пејзаже из наслеђа француске музике прве половине XX века, које увиђа као референтне за сопствени рад и музичко преиспитивање. Део наступа чини и пројекција кратког авангардног филма À proposdeNice (Поводом Нице) Жана Вигоа (Jean Vigo) из 1930. године, у ком је приказан тадашњи живот на улицама Нице, приближавајући нас и дубоко утканим амбивалентностима овог града. Трио ће током пројекције свирати музику за филм, без намере за потпуном синхроношћу, ширећи простор звучношћу затеченом у тренутку.

20. мартФранцуски дан у Галерији(Међународни дан франкофоније)
Међународни дан франкофоније биће обележен у Галерији Матице српске посебним програмом под називом Француски дан у Галерији.
10.0017.00 сати: Потрага за благом* (*За заказане школске групе)
Ученици француског језика из основних школа у Новом Саду и полазници Француског института упустиће се у потрагу за уметничким благом у сталној поставци Галерије користећи дечји водич на француском језику.
18.00 сати: Трагом француских модернизама у српској уметности
За све заинтересоване посетиоце биће приређено кустоско вођење на српском и француском језику Трагом француских модернизама у српској уметности, које ће представити ликовне везе две земље кроз нову сталну поставку српске уметности ХХ века.

 

Креативне радионице за децу суботом од 11.00 до 12.30 сати
„Француско путовање кроз уметност“

Циклус креативних радионица за децу суботом Француско путовање кроз уметност посвећен је ликовној уметности, музици, бајкама, стрипу и споменицима културе. Кроз пет радионица малишани узраста од 5 до 11 година имаће прилику да се опробају у различитим уметностима и да науче поједине речи на француском језику. Радионице ће водити кустоси Галерије, уметници, професори француског језика и сарадници Француског института у Новом Саду.

3. март: Мој одраз у огледалу
Разговараћемо о чувеној слици Богдана Шупута Кафана у Паризу и како је она инспирисала савременог уметника Милоша Вујановића за његов рад с огледалима.
10. март: Стрип авантура
Уз помоћ илустратора Ивице Стевановића малишани ће своју причу о омиљеном уметнику или уметници испричати у форми стрипа на француском језику.
17. март: Некада давно...
Слушаћемо бајке на српском и француском језику и најинтересантније догађаје пренети четкицом и бојом на папир.
24. март: Ноте на француски начин
Кроз звуке различитих инструмената и француске песмице, учимо прве речи на француском!
31. март: О ревуар Франсе

Путовањем у различите области Француске и упознавањем са њеним најзначајнијм наслеђем, као што су дворци на Лоари, багет, камембер, бордо и познати париски музеји, опростићемо се од овогодишњег Месеца франкофоније.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно