Мобилна апликација
ДОЖИВИ УМЕТНОСТ / FEEL THE ART

Галерија Матице српске је у складу са савременом музеолошком праксом у протеклим годинама адаптирала простор и прилагодила активности и програме различитим посетиоцима. Следећи корак у модернизацији било је увођење савремених технологија у комуникацији музејског садржаја с посетиоцима, који се огледа у креирању дигиталне платформе и апликације ДОЖИВИ УМЕТНОСТ.

Кроз три Галеријске туреДоживи уметност, Галеријска тура Саве Текелије и Потрага за благом ‒ посетиоци различитог узраста и интересовања сазнаће о уметничким и друштвеним феноменима XVIII, XIX и XX века, о историји Галерије Матице српске „из угла Саве Текелије”, или о уметницима и њиховим делима на путовању кроз време с Магичном Матицом.

Апликација с елементима проширене стварности (Augmented Reality) омогућава посетиоцима занимљивију, прикладнију и богатију интерпретацију уметничких дела која се налазе у сталној поставци Галерије Матице српске. Апликација је бесплатна и може се преузети путем Google Play продавнице, а све три виртуелне туре доступне су на српском и енглеском језику. За посетиоце који немају мобилни уређај који подржава апликацију, а желели би да доживе уметност на другачији начин, на располагању је таблет Галерије Матице српске.

Уметност нам нуди могућност да спознамо различите историјске епохе и осетимо дух прошлих времена. Уметничка дела која ЖИВЕ под кровом Галерије Матице српске, покушали смо да ОЖИВИМО. На вама је да их уз помоћ наше мобилне апликације ДОЖИВИТЕ на својствен начин!

Мобилну апликацију Доживи уметност израдила је компанија ZUMOKO из Новог Сада (www.zumoko.com) у оквиру пројекта Галерије Матице српске „Уметност и савремене технологије” који су подржали УНЕСКО, Британски савет и Министарство културе и информисања Републике Србије.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно