МУЗЕЈ У ГОСТИМА
Уметничко-историјски музеј у Бечу
у Галерији Матице српске
18‒19. септембар 2018. године

У години Европског културног наслеђа Галерија Матице српске наставља са реализацијом и презентацијом активности у области међународне сарадње. Један од значајних партнера је Уметничко-историјски музеј (Kunsthistorisches Museum) у Бечу са којим се сарадња одвија у оквиру потписаног Протокола о сарадњи (2016‒2019), а уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије и Аустријског културног форума Београд.

Програм сарадње две музејске установе у 2018. години под називом „Музеј у гостима” заснован је на представљању програмских активности и деловања различитих одељења бечког музеја, чиме се музеалцима у нашој земљи пружа могућност да се упознају са радом једне велике, реномиране музејске установе, као и примерима добре праксе.

У уторак и среду, 18. и 19. септембра колеге Барбара Хербст (Barbara Herbst) и Александар Пиркер (Alexander Pirker) из Одељења за уметничку едукацију Уметничко-историјског музеја у Бечу представиће рад на припреми две изложбе различите по концепцији, приступу и артефактима, као и програме за младе које музеј реализује.

 

ПРОГРАМ

Уторак, 18. септембар 2018.
12.00 ‒ 14.00 сати:

Барбара Хербст и Александар Пиркер
RIDE INTO THE UNKNOWN ‒ 
Art Education preparing and planning for a new exhibition

 

Среда, 19. септембар 2018.
12.00 ‒ 14.00 сати:

Барбара Хербст и Александар Пиркер
YOUTH PROGRAMMES IN KHM

Млади су „захтевна” група посетилаца. Није их лако довести у музеј, а када су у њему тешко је задржати њихову пажњу и интересовање. Последњих година КХМ се труди да развија посебне програме за младе који се разликују од конвенционалних приступа уметничке едукације. У најбољем случају програми треба да задовоље потребе и интересовања младих ‒ али како то постићи? И да ли смо увек успешни у томе?
Презентација ће дати увид у:

Излагања ће бити на енглеском језику.

Подршку у реализацији програма пружили су Омладинска престоница Европе Нови Сад (OPENS 2019) и Удружење Синема Сити (Cinema City).

Сви заинтересовани за учествовање у програму могу се пријавити (основни подаци: име, презиме, установа у којој сте запослени и радно место; за ученике и студенте назив школе односно факултета) Снежани Мишић на s.misic@galerijamaticesrpske.rs

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно