ГАЛЕРИЈА МАТИЦЕ СРПСКЕ
ДОБИТНИК НАГРАДЕ ЗА
ПРОЈЕКАТ ГОДИНЕ НК ICOM СРБИЈА

Галерији Матице српске је на свечаној седници Националног комитета ICOM Србија, која је одржана 9. маја 2018. године у Кући краља Петра у Београду, уручена награда за пројекат године – Обележавање јубилеја 170 година Галерије Матице српске. Награда се додељује за изузетан допринос очувању и промоцији културног наслеђа Србије и унапређење међународне културне сарадње у 2017. години.

Приликом уручења награде управница Галерије Матице српске др Тијана Палковљевић Бугарски се обратила присутнима и представила пројекат кроз најзначајније резултате као што су Свечано отварање фасаде са светлосном пројекцијом (1. јун 2017), Прослава јубилеја у Свечаној сали Теклијанума у Будимпешти (14. октобар), Дан Галерије Матице српске (18. октобар), иновације у презентовању сталне поставке Галерије Матице српске, као и бројне изложбе и програме за публику.

Према речима др Николе Крстовића, члана извршног одбора НК ICOM Србија „пројекат Обележавање јубилеја – 170 година Галерије Матице  српске је изнедрио серије активности и иновативних приступа у креирању изложби, започетих или настављењих сарадњи, реализације манифестација од pop-up до традиционалних форми, употребе технологија и модела развоја музејске комуникације и дијалога доводећи у сагласје изразити професионализам са отвореношћу према најширој публици, њеним потребама и очекивањима”.

На предлог Галерије Матице српске уручена је Софији Љуковчан, уредници и ауторки емисија у Уметничком програму Радио-телевизије Војводине, захвалница за допринос и афирмисање музејске делатности у јавности. Током читаве 2017. године Софија Љуковчан је пратила све активности Галерије Матице српске које су реализоване у оквиру обележавања јубилеја 170 година трајања Галерије. На Радио-телевизији Војводине представила је бројне изложбе и програме који су приређени у Галерији, а кроз дугогодишњи предани и изразито професионални рад у ауторским емисијама и телевизијским прилозима успешно је промовисала културу и уметност и њихове највише вредности. Посебан допринос дала је у представљању Матице српске, Галерије Матице српске и Библиотеке Матице српске кроз нови ауторски серијал „Мати(ца) српска” који је покренула 2017. године.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно