Предавање проф. др Пoла Росина
НАУКА У СЛУЖБИ КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА
28. април 2018. године у 12.00 сати

У суботу, 28. априла 2018. године у 12.00 сати у Галерији Матице српске биће одржано предавање Наука у служби културног наслеђа проф. Пола Росина (Paul Rosin) са Факултета за компјутерске науке и информатику Универзитета у Кардифу (Велика Британија).

Професор Росин се успешно бави теоретским и практичим аспектима рачунарски потпомогнутe анализe и обрадe слика и на сликама базираних података. Изузетно је успешан као научник, са великим бројем резултата публикованих у водећим часописима (преко 150) и презентованих на најпрестижнијим научним скуповима и цитираних преко 10.000 пута. Методи и поступци базирани на његовим научним резултатима нашли су примену у разноврсним областима: од медицине, астрономије, технологије, психологије, економије и екологије до културног наслеђа.

На предавању Наука у служби културног наслеђа говориће о анализи уроланих рукописа и филмова који су толико деградирани да се не могу физички одмотавати, пa je њихов садржај остао недоступан, некад чак и вековима. Метод „витруелног одмотавања” (први резултати су добијени 2013), је са успехом примењен на читање таквих докумената, укључујући и познати средњовековни пергамент из Бресингама. Модификована верзија поступка је примењена и на виртуелно читање уроланих, деградираних црно-белих филмова на ацетатним тракама. Значај примене метода у области културног наслеђа изазвао је велико интересовање, не само унутар научне заједнице већ и најшире јавности, те су резултати презентовани и у популарним медијима, укључујући и програме BBC-а.

Предавање ће бити одржано на енглеском језику.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно