Изложба
КРОЗ ОБЈЕКТИВ:
ГАЛЕРИЈА, УМЕТНОСТ, ПУБЛИКА
11. мај ‒ 11. јун 2018. године

У петак, 11. маја 2018. године у 19.00 сати у Галерији Матице српске биће отворена изложба Кроз објектив: Галерија, уметност, публика. На отварању ће говорити др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, Предраг Узелац, фотограф и Марија Вребалов, саветница за универзални дизајн и приступачност.

Галерија Матице српске је 2017. године прославила јубилеј 170 година од оснивања Музеума Матице српске. Ова годишњица била је повод да се осврнемо на досадашњи рад Галерије и размислимо о њеној улози и значају колекције коју баштини. Један од резултата нашег промишљања је пројекат и изложба Кроз објектив: Галерија, уметност, публика којима смо у фокус ставили однос музејских стручњака и посетилаца према Галерији, уметности и култури. Главни део изложбе чине фотографски портрети настали пред уметничким делима из колекције Галерије Матице српске, а поред тога изложене су документарне фотографије из Галеријске архиве и фотографске успомене посетилаца.

Стручњаци Галерије, личности из сфере популарне културе Новог Сада, као и сви заинтересовани посетиоци су са уметничким делима виђени кроз објектив фотографа Предрага Узелца. На тај начин су заједно створили специфичну везу прошлости и садашњости, уметничких дела и људи, музеја и њене публике. Као дугогодишњи сарадник Галерије, који добро познаје и простор изложбених сала и уметничка дела, Узелац је пронашао спону између портретисаних и одабраних слика и створио својствену ликовност у односима човек–уметност–простор. Својим зрелим уметничким приступом и добрим познавањем како старе, тако и савремене технике фотографије, изложеним радовима удахнуо је снажну уметничку димензију.

Идеја изложбе била је да кроз фотографије покажемо да уметничка дела која се чувају у музејским установама припадају људима и да уметност у интеракцији с публиком остварује своје вредности и значај. Само кроз дијалог са савременицима она постаје део и појединачног и националног идентитета и поноса.

Изложба је приступачна за особе које користе инвалидска колица, а отварање изложбе је прилагођено глувим и наглувим особама, јер је обезбеђен тумач за знаковни језик.

Изложба је отворена до 11. јуна 2018. године.

Пројекат и изложба Кроз објектив: Галерија, уметност, публика реализовани су у сарадњи са Академијом уметности у Новом Саду, а уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно