У ФОКУСУ НОВЕМБАР 2018

Јозеф Хикел
ЦАРИЦА МАРИЈА ТЕРЕЗИЈА, око 1760–1765. уље на платну, 96 × 76,5 cm
Стална поставка националне уметности XVIII века

„У фокусу“ за месец новембар је портрет царице Марије Терезије, аустријске царице, угарске и чешке краљице, прве и једине жене која је владала Хабзбуршком монархијом. Портрет је, претпоставља се, рад Јозефа Хикела, званичног портретисте царске породице Хабзбург. Иако Галерија Матице српске као национална установа баштини пре свега дела домаћих аутора, посебну целину у колекцији представљају портрети страних мајстора који указују на њен европски контекст. Избором портрета царице Марије Терезије, чувене европске владарке, дајемо допринос обележавању 2018. године као Године европског културног наслеђа.

Јозеф Хикел
ЦАРИЦА МАРИЈА ТЕРЕЗИЈА, око 1760–1765.
уље на платну, 96 × 76,5 cm
Стална поставка националне уметности XVIII века

У колекцији Галерије Матице српске налазе се и портрети страних сликара везани за историју и културу српског народа у Хабзбуршкој монархији. Међу њима се истичу портрети чланова породице Хабзбург ‒ портрети Марије Терезије, њеног супруга Франца I Стефана од Лотарингије, два портрета њиховог сина Јосифа II и портрет његове прве супруге Изабеле од Парме.

На портрету Царица Марија Терезија приказана је владарка у позним годинама, седе косе, с владарском тијаром на глави, минђушама и огрлицом око врата. Насликана је у раскошној одећи, чипканој везеној хаљини са златно-жутим огртачем на којем се истиче црна машна с Орденом Светог крста уоквиреним бисерима. У позадини се види круна Светог Стефана којом су се крунисали владари Угарске још од XIII века.

Марија Терезија (Беч, 13. мај 1717 – 29. новембар 1780) је, наследивши оца Карла VI, постала надвојвоткиња Аустрије, краљица Угарске и владарка бројних пространстава која су чинила Хабзбуршку монархију. Године 1736. удала се за лотариншког војводу Франца I Стефана са којим је имала шеснаесторо деце – једанаест ћерки и пет синова. Њихов најстарији син, Јосиф II је након смрти свог оца, цара Франца I Стефана од Лотарингије наследио његову титулу поставши цар Светог Римског Царства (1765–1790) и сувладар Марији Терезији, док је од кћерки у историји остала упамћена Марија Антоанета, супруга француског краља Луја XVI.

Марија Терезија је водила бројне ратове, међу којима су најпознатији Рат за аустријско наслеђе, у Немачкој, Холандији и Италији (1740–1748) и Седмогодишњи рат (1756–1763). Марија Терезија је спроводила реформе у Хабзбуршкој монархији као и колонијализацију Немаца на подручју данашње Војводине. Према српском народу, који је живео у границама Монархије, имала је променљив однос, водећи све време владавине централизовану политику и често сужавајући Привилегије које су Срби добили од цара Леополда I, приликом Велике сеобе 1690. године. Марија Терезија је дала статусе слободних краљевских градова Сомбору (1747), Новом Саду (1748) и Суботици (1779).

Портрет царице Марије Терезије је, највероватније, био изложен у салонима Петроварадинске тврђаве и имао улогу владарског портрета који у физичком одсуству владара замењује његову власт. Како је портретисана приказана с круном Светог Стефана, јасно се указује да је она краљица Угарске. Портрет је сликан за овални рам и пар је с портретом њеног супруга надвојводе Франца I Стефана од Лотарингије, који је настао шездесетих година XVIII века, и који је такође изложен у сталној поставци Галерије Матице српске.

Након Првог светског рата и присаједињења данашње Војводине Краљевини Србији портрет царице Марије Терезије је заједно с портретом њеног супруга Франца I Стефана од Лотарингије с Петроварадинске тврђаве стигао на чување у Матицу српску, којој је после отварања Музеја Матице српске 1933. године званично предат као поклон Града Новог Сада.

Јозеф Хикел / Joseph Hickel (Чешка Липа, 13. март 1736. – Беч, 28. март 1807) био је сликар терезијанског и јозефинистичког времена. Његови уметнички почеци везују се за родну Чешку и поуке његовог оца, такође сликара. Ради даљег усавршавања Јозеф Хикел се 1756. године преселио у Беч где је студирао на Уметничкој академији, и посебно интересовање показао за портрет. Управо је портретима скренуо на себе пажњу царице Марије Терезије која га је упућивала на студијска путовања у Италију. Захваљујући овом важном меценству Јозеф Хикел је путовао у Милано, Парму и Фиренцу учећи сликарство од најбољих мајстора. По повратку у Беч израдио је портрет цара Јосифа II, а у периоду од 1770. до 1780. године био је званични портретиста Хабзбуршке царске породице. Хикел је био изузетно продуктиван и оставио иза себе око 3.000 слика, од којих су многе копиране у графичкој техници.  

Портрет царице Марије Терезије је, заједно с другим портретима чланова породице Хабзбург, изложен у сталној поставци Галерије Матице српске у сали с називом Репрезентација моћи: сликарство XVIII века. Позивамо Вас у Галерију Матице српске да уживо погледате поменуте портрете, као и остала уметничка дела изложена у сталној поставци.

У фокусуИнформације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно