Додела Сретењске повеље
др Тијани Палковљевић Бугарски, управници Галерији Матице српске
Будимпешта, 10. фебруар 2018. године

Српска самоуправа у Будимпешти, Српски културни клуб у Будимпешти и Српски институт доделили су др Тијани Палковљевић Бугарски, управници Галерији Матице српске, Сретењску повељу за допринос јачању веза српске заједнице у Мађарској са матичним народом и матицом Србијом.
Ово изузетно признање уручено јој је у оквиру прославе обележавања 214. годишњице избијања Првог српског устанка и дана државности Србије. На свечаности која је одржана 10. фебруара 2018. године у Културном и документационом центру Срба у Мађарској, др Тијана Палковљевић Бугарски одржала је празничну беседу, а у наставку вечери уприличена је прослава Светог Трифуна патрона Српског културног клуба у Будимпешти. Овом приликом изложено је и 19 репродукција портрета устаничких вођа и интелектуалаца који су учествовали у устанку и формирању устаничке државе – васкрсле Србије, као и приказа историјских догађаја и предела (Смрт хајдук Вељка, Илија Бирчанин доноси данак Турцима, Ћеле-кула), чији су аутори сликари попут Уроша Кнежевића, Павла Симића и Стевана Тодоровић који су били родом из Хабзбуршке монархије и чији рад можемо схватити као још један допринос Срба из Угарске Устанку и његовој перцепцији.

            У образложењу награде наведено је:

„Тијана Палковљевић Бугарски сарађује са српским организацијама и установама у Мађарској од 2003. године. Од тада редовно помаже рад Српске летње међународне ликовне колоније у Сентандреји, а захваљујући тој помоћи су између осталог обезбеђени висок уметнички квалитет учесника као и суфинансирање колоније из Србије. Тијана Палковљевић Бугарски је са својим сарадницима редовни предавач на програмима колоније и Српског културног клуба у Будимпешти из области српске националне историје уметности чиме доприноси богаћењу културног живота српске заједнице у Мађарској и диверзификацији садржаја од значаја за развој националног идентитета. Од посебног је значаја ангажованост Тијане Палковљевић Бугарски у пружању помоћи раду Музеја Српске православне епархије будимске у Сентандреји. Захваљујући помоћи Галерије Матице српске на челу са управницом рестаурисано је 39 веома вредних икона и других уметничких предмета Музеја, раније недоступних јавности. Та изузетно вредна дела су представљена на изложбама у Новом Саду, Сентандреји, Бриселу (у седишту Европске уније) и у Москви, у чувеној Третјаковској галерији што је свакако представљало европски продор српске уметности са тла Угарске. Актуелни подухват, вишегодишњи заједнички пројекат Музеја Епархије и Галерије Матице српске, у чему као иницијатор има водећу улогу Тијана Палковљевић Бугарски, јесте рестаурисање и презентација 74 иконе са иконостаса негдашњег саборног храма у будимском Табану о којем смо до сада имали само фотографије.”

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно