ДАН ГАЛЕРИЈЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ 2019.
Oтварање изложбе
КРАЧУН
18. октобар 2019. године у 19.00 сати

Галерија Матице српске ће у петак, 18. октобра 2019. године у 19.00 сати Свечаном седницом и отварањем изложбе КРАЧУН обележити Дан Галерије којим се прославља 172-годишњица оснивања.

Свечану седницу ће поздравним говором отворити др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, након чега ће уследити Беседа о Теодору Крачуну коју ће одржати др Владимир Симић, историчар уметности, и отварање изложбе КРАЧУН коју ће званично отворити Игор Мировић, председник Покрајинске владе.  

Негујући традицију доброчинства и пријатељства са институцијама, установама и појединцима, Седница ће се завршити доделом захвалница Клуба пријатеља Галерије Матице српске онима који су током протекле године учествовали у програмима Галерије и допринели њеном успешном раду на очувању и презентацији националне уметности.

Изложба
КРАЧУН

Овогодишњи Дан Галерије Матице српске посвећен је једном од највећих српских сликара XVIII века, Теодору Крачуну (Сремска Каменица ?, 1732 ‒ Сремски Карловци, 1781), чији опус представља врхунац српског барокног сликарства. Након готово пола века од претходне велике изложбе посвећене уметничком стваралаштву овог сликара, Галерија је захваљујући преданом истраживачком раду проф. др Мирослава Тимотијевића (1950‒2016) и његовом новом ишчитавању Крачуновог животног и уметничког пута, школовања и рада, приредила изложбу КРАЧУН и објавила монографску студију Теодор Крачун.

Изложба КРАЧУН приређена у оквиру сталне поставке српске уметности XVIII века открива Крачуна на један нов начин и приближава његов живот и дело савременом посматрачу. Кроз представљање ликовног стваралаштва Теодора Крачуна, са преко 60 експоната из музејских колекција (Галерије Матице српске и Народног музеја у Београду) и Српске Православне Цркве (Музеја Српске православне цркве, Ризнице Епархије сремске из Сремских Карловаца, цркве Светог Николе у Старом Сланкамену), изложбом се указује на развој Крачунове уметности и на промене које је високи барок донео у српској уметности, и у њеном приближавању ка модерним европским уметничким токовима.

Уз излагање Крачунових дела, међу којима је и један број до сада ретко излаганих, на  изложби су први пут применом савремених технологија као што су 3D дигитализација и АR апликација (augmented reality) презентоване и две иконостасне целине ‒ у Саборној цркви Светог Николе у Сремским Карловцима (1780‒1781) и у цркви Светог архиђакона Стефана у Сремској Митровици (1775), које и представљају његова најзрелија уметничка остварења. У ту сврху коришћене су савремене технологије за 3D реконструкцију и 3D виртуелну презентацију објеката архитектонског и културног наслеђа. За разлику од посматрања статичног дела у оквиру физичког простора цркве, реалистична 3D презентација пружа иновативан и јединствен начин приказа иконостаса, као монументалног елемента са својом раскошном дрворезбарском декорацијом, али и као целине састављене од појединачних уметничких дела. Како би се посетиоцима омогућило сагледавање иконостаса из различитих углова и кроз вишеструке нивое детаљности, креирана су два типа виртуелне презентације иконостаса. Интерактивна презентација иконостаса која омогућава детаљнији приказ појединачних икона уз пратеће информације о делу, приказана је уз помоћ тачскрин (touch screen) екрана, док је уз помоћ таблета доступна АR апликација (augmented reality) која омогућава визуелизацију 3D модела иконостаса у проширеној реалности. Овај мултимедијални сегмент изложбе реализован је у сарадњи са Катедром за анимацију у инжењерству и Центром за дигитални дизајн Факултета техничких наука у Новом Саду, уз партнерство Војвођанске банке ОТП група и уз благослов Његовог преосвештенства епископа сремског господина Василија.

Концепт изложбе је заснован на научној студији о Теодору Крачуну проф. др Мирослава Тимотијевића, а аутор изложбе је др Владимир Симић, професор Филозофског факултета у Београду.

Током трајања изложбе биће приређена стручна предавања и вођења, као и промоција монографије Теодор Крачун.

Изложба је отворена до 23. фебруара 2020. године.

Реализацију изложбе омогућили су Министарство културе и информисања Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и Војвођанска банка ОТП група.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно