ИЗЛОЖБА
ЂУРА ЈАКШИЋ. ИЗМЕЂУ МИТА И СТВАРНОСТИ
5. април – 21. јун 2019. године

 

Ђура Јакшић и његово уметничко стваралаштво повезали су две националне музејске установе ‒ Галерију Матице српске и Народни музеј у Београду ‒ да заједнички реализују изложбу Ђура Јакшић. Између мита и стварности којом се представља ликовно стваралаштво Ђуре Јакшића, уметника који аутентичном и снажном стваралачком личношћу заузима истакнуто место у српској култури и уметности XIX века.

У петак, 5. априла 2019. године у 20.00 сати у Галерији Матице српске свечано је отворена изложба Ђура Јакшић. Између мита и стварности. На отварању су говориле управница Галерије Матице српске др Тијана Палковљевић Бугарски, директорка Народног музеја у Београду мр Бојана Борић Брешковић, ауторка изложбе др Снежана Мишић и министар културе и информисања Републике Србије Владан Вукосављевић који је изложбу званично отворио истакавши да је ова изложба добра прилика да се нашем високом уметничком наслеђу изнова загледамо у лице јер однос према прошлости није једном засвагда постављен однос, него свака нова генерација успоставља свој, нови, однос.

Изложба је отворена уз присуство председника Покрајинске владе Игора Мировића, помоћника покрајинског секретара за односе са верским заједницама Мирослава Илића, председника Матице српске проф. др Драгана Станића, управника Библиотеке Матице српске Селимира Радуловића, првог саветника Француске амбасаде у Београду господина Николе Фајеа и његове супруге, великог броја колега и пријатеља Галерије Матице српске.

Преко четрдесет дела Ђуре Јакшића на једном месту
Изложба обједињује преко четрдесет уметничких дела Ђуре Јакшића из неколико музејских колекција – Галерије Матице српске, Народног музеја у Београду, Музеја Југославије, Музеја града Београда, Народног музеја у Зрењанину, Народног музеја у Крагујевцу, Народног музеја Црне Горе на Цетињу, из Скупштине града Београда, манастира Гргетега и Враћевшнице, Српске православне црквене општине Српска Црња, као и из приватног власништва. Свеобухватним прегледом, акцентоване су три главне тематске целине сликаревог опуса: портретно, религиозно и историјско сликарство, уз причу о животном путу Ђуре Јакшића, његовом уметничком и идејном формирању. Међу изложеним делима је и једна до сада јавности непозната слика из приватног власништва, која чини новину у познавању ликовног стваралаштва овог уметника. Сликарски опус употпуњен је делима Јакшићевог књижевног рада и одређеном архивском грађом: писмима, фотографијама и рукописима из фондова Матице српске, Музеја града Београда и Библиотеке Матице српске. Тиме је, између осталог, указано и на вербално-визуелно прожимање у Јакшићевом уметничком опусу који се препознаје као један од најкомплекснијих у српској средини у коме је дошло до таквог прожимања ликовног и књижевног израза, што представља једну од особености и вредности његовог дела. На овај начин омогућено је потпуније сагледавање и разумевање Ђуре Јакшића и његовог уметничког стваралаштва, као и места које оно заузима у српској култури и уметности.

Ауторка изложбе је др Снежана Мишић, музејски саветник Галерије Матице српске, а изложбу прати двојезични каталог, на српском и енглеском језику Ђура Јакшић. Између мита и стварности / Đura Jakšić. Between Myth and Reality, са расправним текстом, хронологијом и каталогом изложених радова.

Дело Ђуре Јакшића кроз нове медије
Саставни део изложбе је и мултимедијална презентација иконостаса из цркве Светог великомученика Прокопија у Српској Црњи, који је био први велики сликарски посао младог Ђуре Јакшића. У сарадњи са Факултетом техничких наука у Новом Саду ‒ Катедром за анимацију у инжењерству и Катедром за теорије и интерпретације простора у архитектури и урбанизму, публици је захваљујући савременој технологији доступан и овај Јакшићев сликарски рад. Такође, у висококвалитетној форми уз снажан тродимензионални доживљај, у сарадњи са Студио-ом 360 из Новог Сада креирана је и виртуелна шетња изложбом, чиме је постала доступна и ширем аудиторијуму.

Током трајања изложбе Вас очекује
У оквиру изложбе биће реализован разноврстан пратећи програм: стручна тумачења и предавања, едукативни програми и креативне радионице за децу и младе, као и пројекција играно-документарног филма „Новосадски дани Ђуре Јакшића” у продукцији Радио-телевизије Војводине, који је снимљен поводом организовања изложбе. За време трајања изложбе биће приређен посебан програм под називом Слика у гостима у оквиру којег ће новосадска публика током једног викенда (18‒19. мај) имати прилику да у Галерији Матице српске види најпознатији портрет Ђуре Јакшића Девојка у плавом, а у исто време београдска публика ће у Народном музеју моћи да види чувену слику Надурена девојчица Уроша Предића. Гостовањима ремек-дела у партнерским установама указује се на важност и вредност међумузејске сарадње на националном нивоу.

Петком у 19.00 сати

Суботом и недељом у 13.00 и 17.00 сати ‒ стручна тумачења изложбе

Сваке суботе од 11.00 до 12.30 сати ‒ креативне радионице за децу

Едукативни програм за основце

Едукативни програм за средњошколце и младе

Посластичарница „Времеплов” је инспирисана личношћу и стваралаштвом Ђуре Јакшића у сарадњи са Галеријом Матице српске осмисила Уметничко-слатки доживљај, у оквиру ког ће посетиоци након посете изложби у посластичарници „Времеплов” моћи да уживају у специјално осмишљеном Ђурином колачу.

Реализацију изложбе су подржали
Сарадњу две најстарије националне музејске установе – Галерије Матице српске и Народног музеја у Београду подржало је Министарство културе и информисања Републике Србије, које је омогућило реализацију изложбе и пратећег каталога.

Подршку су пружиле музејске установе (Музеј Југославије, Музеј града Београда, Народни музеј Зрењанин, Народни музеј у Крагујевцу, Народни музеј Црне Горе на Цетињу), Српска православна црква (манастири Гргетег и Враћевшница, Српска православна црквена општина Српска Црња), Скупштина града Београда, Матица српска и Библиотека Матице српске, уступањем уметничких дела, архивске грађе и публикација за излагање.

Изложбу су медијски подржали: Радио-телевизија Војводине, Радио-телевизија Србије, Maxim&Co, Soho Advertising Soulutions, Color Press Group, Политикин забавник, Радио Београд, Радио Нови Сад, Радио Беседа, Радио 021, Naxi планета радио, Радио AS FM.

Реализацију изложбе су помогли и бројни пријатељи‒сарадници: Академија уметности у Новом Саду, Српско народно позориште, Лазар Јованов, Посластичарница „Времеплов“ из Новог Сада, Eugen Chocolate, Новосадски волонтерски сервис.

Изложба је у Галерији Матице српске отворена до 21. јуна 2019. године, након чега ће бити приказана и у Народном музеју у Београду од 28. јуна до 15. септембра 2019. године.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно