Изложба
ЕВРОПСКИ ФЕНОМЕНИ У КОЛЕКЦИЈИ ГАЛЕРИЈЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ
Музеј савремене умјетности Републике Српске, Српска улица 10−12, Бања Лука
24. октобар ‒ 5. децембар 2019. године

У поводу обележавања манифестације „Дани Србије у Српској” у Музеју савремене умјетности Републике Српске у Бања Луци, у четвртак, 24. октобра 2019. године у 19.00 сати биће отворена изложбa Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске. На отварању изложбе говориће др Сарита Вујковић, директорица Музеја савремене умјетности Републике Српске, др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, Данијела Ванушић, помоћник министра културе за заштиту културног наслеђа у Влади Републике Србије и Наталија Тривић, министар просвјете и културе у Влади Републике Српске.

Изложба Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске приређена је у Галерији Матице српске 2018. године, у оквиру програма обележавања Године европског културног наслеђа на националном нивоу. Изложбом су представљена уметничка дела домаћих и страних аутора, из различитих епоха, изведена у различитим техникама, обједињена у намери да се промисли о феноменима и вредностима на којима се темељи европска цивилизација. На овај начин издвојиле су се четири теме и целине приказане на изложби: Наслеђе, Слобода, Прогрес и Разноликост. 

Наслеђе испричано кроз митове и религије као основе европске културе је поље у коме се кроз богатство локалних диверзитета, обичаја и традиције истичу човекове мане и врлине преточене у свима добро познате приче и слике. Као друга тема указала се Слобода као идеал нација и појединца, али истовремено уметника, научника и филозофа, као нешто што се осваја, брани и промовише. Затим, Прогрес објашњен као стална тежња европских народа ка напретку како би се одржала конкурентност и просперитет; тежња која је заснована на образовању, науци, инвентивности и креативности са циљем да се обезбеди напредак читавог континента. И коначно, Разноликост као темељна особеност Европе која обједињује различите нације, језике, религије и опредељења са циљем стварања толерантнијег и разумнијег друштва.

Изложбом је понуђено једно од више могућих читања и сагледавања европских вредности и феномена кроз изложена уметничка дела, а с идејом да публика кроз комуникацију са уметничким идејама сагледа могућа промишљања европских вредности и феномена као и да се подстакне на размишљање о њима.

Међу уметницима чија су дела заступљена на изложби, издвајају се: Петар Добровић, Паја Јовановић, Сава Шумановић, Милан Коњовић, Петар Омчикус, Лазар Вујаклија, Даница Јовановић, Васа Поморишац, Богдан Шупут, Урош Предић, Шпиро Боцарић, Анастас Јовановић, Драгутин Медењак Инкиостри, Захарије Орфелин, Стефан Тенецки, Христофор Жефаровић и други значајни аутори.

Изложбу прати двојезична публикација Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске / European Phenomena in the Collection of the Gallery of Matica Srpska са расправним текстовима кустоса и конзерватора мр Данила Вуксановића, Мирославе Жарков, Луке Кулића и Станиславе Јовановић, и репродукцијама свих изложених уметничких дела из колекције Галерије Матице српске.

Изложба је отворена до 5. децембра 2019. године.

Реализацију изложбе у Музеју савремене умјетности Републике Српске омогућило је Министарство културе и информисања Републике Србије.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно