Изложба дигиталних принтова уметничких дела
ЕВРОПСКИ ФЕНОМЕНИ У КОЛЕКЦИЈИ ГАЛЕРИЈЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ
у Галерији „Градац” у Рашкој
13–30. мај 2019. године

Галерија Матице српске, након првог успешног гостовања у Музеју Херцеговине у Требињу (децембар 2018‒јануар 2019), наставља са представљањем изложбе дигиталних принтова Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске у земљи и региону. У понедељак, 13. маја 2019. године у 19.30 сати биће одржано отварање изложбе у Галерији „Градац” (Ибарска 6), Рашка. Отварањем ове изложбе Галерија „Градац” ће истовремено отворити четврту по реду манифестацију Музеји за 10. На отварању изложбе говориће Соња Милићевић, кустоскиња Галерије „Градац” и Мирослава Жарков, кустоскиња Галерије Матице српске, једна од ауторки изложбе.

Галерија „Градац” се при Центру за културу, образовање и информисање „Градац” од 1996. године активно бави излагачком делатношћу у оквиру које је до сада организовала преко 300 изложби, углавном савремених уметника из Србије. Изложба дигиталних принтова уметничких дела Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске је нешто другачија у односу на уобичајну изложбену делатност Галерије „Градац”, и њена идеја је да публици у Рашкој омогући увид у уметничка дела из колекције Галерије Матице српске, да је подстакне на размишљање и пробуди интересовање за феномене и вредности којима тежи европска цивилизација.

Изложба Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске приређена је у Галерији Матице српске од 11. јула до 16. септембра 2018. године, у оквиру програма обележавања Године европског културног наслеђа на националном нивоу. Њоме су представљена уметничка дела домаћих и страних аутора, из различитих епоха, изведена у различитим техникама, обједињена у намери да се промисли о феноменима и вредностима на којима се темељи европска цивилизација. На овај начин издвојиле су се четири теме и целине приказане на изложби: Наслеђе, Слобода, Прогрес и Разноликост.   

Како би и публика у региону и у другим европским земљама имала прилику да кроз комуникацију са уметничким идејама сагледа једно могуће промишљање европских вредности и феномена, осамнаест најрепрезентативнијих уметничких дела са изложбе Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске одштампано је на платну и папиру. На овај начин створена је својеврсна „путујућа изложба” и отворена је могућност да се посредством дигиталних принтова с одабраним уметничким делима упозна већи број људи.

Изложба ће бити отворена у Галерији „Градац” у Рашкој до 30. маја 2019. године.

На дан отварања изложбе, 13. маја, публика ће имати прилику да чује кустоско вођење кроз изложбу Мирославе Жарков, а на дан затварања изложбе, 30. маја биће одржана креативна радионица Уметничке авантуре Европом за децу узраста од 5 до 11 година.

Реализацију изложбе омогућили су Министарство културе и информисања Републике Србије, Општина Рашка и Центар за културу, образовање и информисање „Градац” Рашка.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно