Изложба
ИНСПИРИСАНИ ИТАЛИЈОМ
Италијански институт за културу, Кнеза Милоша 56, Београд
30. октобар ‒ 29. новембар 2019. године

Године 2019. обележава се 140 година од успостављања дипломатских односа између Италије и Србије и 10 година од потписивања стратешког партнерства између две земље. У поводу обележавања ова два значајна јубилеја, Галерија Матице српске и Италијански институт за културу у Београду, под покровитељством ДДОР осигурања, приредили су изложбу Инспирисани Италијом.

Изложба ће бити свечано отворена у среду, 30. октобра 2019. године у 18.30 сати у Италијанском институту за културу у Београду. На отварању ће говорити: Њ. Е. Карло Ло Кашо, амбасадор Републике Италије у Србији, др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске и др Ђорђо Маркеђани, председник Извршног одбора ДДОР осигурања.

Изложба Инспирисани Италијом посвећена је српско-италијанским културним и уметничким везама, односно српским уметницима који су узоре и подстицаје за своје стваралаштво проналазили у уметничкој традицији Италије. Одабиром уметничких дела из колекције Галерије Матице српске биће визуелно репрезентована италијанска „искуства“ српских сликара у деветнаестовековној уметничкој традицији и пракси. Захваљујући делима Аксентија Мародића, Јефтимија Поповића, Јована Поповића, Павла Симића и других српских уметника, представљених на изложби, у могућности смо да се на посредан начин упознамо с италијанском уметношћу, али и да спознамо на који начин је она утицала и инспирисала образовање српских уметника, без обзира да ли су се школовали, студијски боравили у Италији или су учили пред уметничким делима, која су били у прилици да виде у градовима Европе.

Уметничка дела из колекције Галерије Матице српске представљена на изложби, одсликавају једну епоху, генерације уметника и њихове уметничке идеале и стремљења. Поред тога што сведоче о вези српске с италијанском уметношћу она указују на инспирисаност духом Италије, ренесансе и новим погледима на уметност. Италија и италијанска уметност, омогућили су српским уметницима да, усавршавајући се и богатећи сопствено сликарство, у српску уметност унесу нове идеје и мотиве. Подстакнути новим визуелним искуствима и идејама градили су везу између свог националног културног наслеђа и наслеђа Европе, уводећи тако српску уметност у нове токове.

Изложбу прати каталог са расправним текстом на српском и италијанском језику, као и репродукцијама изложених уметничких дела из колекције Галерије Матице српске. Аутор и кустос изложбе је Станислава Јовановић, кустос Галерије Матице српске.

Изложба је отворена до 29. новембра 2019. године.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно