МЛАДИ БИРАЈУ
Изложба уметничких дела Галерије Матице српске
према избору новосадских средњошколаца
1. фебруар – 24. март 2019. године

Град Нови Сад је 2019. године Омладинска престоница Европе. Поводом тога Галерија Матице српске, као музеј који искрено верује у допринос установа културе образовању младих и свом отварању ка њима, реализује јединствену изложбу Млади бирају – изложбу уметничких дела Галерије Матице српске према избору новосадских средњошколаца. Изложба ће симболично бити отворена 1. фебруара на Дан града Новог Сада како бисмо посебно обележили овај дан и годину када су млади у фокусу нашег града. 

Захваљујући подршци Фондације „Нови Сад 2021”, ОПЕНС 2019 и Војвођанске банке – ОТП групе, преко двадесет средњошколаца из Новог Сада се кроз пројекат Мала школа музеологије упознало са различитим областима музејског рада. На радионицама са кустосима, конзерваторима, музејским едукаторима и менаџерима у култури сазнали су како ради музеј и које све могућности пружа. Након неколико месеци, средњошколци су добили прилику да самостално осмисле своју изложбу. Они су истраживали колекцију Галерије Матице српске, кроз дружење расправљали о различитим интересовањима младих и као резултат креирали изложбу Млади бирају, од њене идеје до реализације. Кроз три теме: Времеплов друштва, Почетак краја и А ко сам ја? на другачији начин су представили уметничка дела која се чувају у Галерији и сагледали културно наслеђе Србије из своје перспективе.
Галерија Матице српске је овим пројектом и изложбом желела да подстакне младе људе и омогући им да самостално искажу своје идеје и ставове, дају другачији поглед на српску уметност и трудом дођу до резултата – изложбе којом ће се поносити.
Мото Новог Сада као Омладинске престонице Европе који гласи Желимо да обојимо наш град и отворимо врата младима ка остварењу њихових снова, истовремено исказује и наше тежње да заједно стварамо лепши и бољи Нови Сад.
Током трајања изложбе омладински клуб ОПЕНС ће у саставу изложбе имати тзв. ОПЕНС зону, где ће сви посетиоци изложбе моћи да се упознају са идејом и програмима Новог Сада као Омладинске престонице Европе.
Реализацију пројекта и изложбе подржали су Фондација „Нови Сад 2021”, ОПЕНС 2019 и Војвођанска банка – ОТП група.
Медијски покровитељи: Maxim&Co, Soho Advertising Solutions, Color Press Group и Coca-Cola.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно