Креативне радионице за децу суботом

ЂУРА ЈАКШИЋ
СЛИКА И ПИШЕ, ЗА УМЕТНОСТ ДИШЕ
Април – мај 2019. године

Циклус креативних радионица за децу под називом Ђура Јакшић: Слика и пише, за уметност дише у априлу и мају се организују у оквиру изложбе Ђура Јакшић. Између мита и стварности која ће бити отворена у Галерији Матице српске од 5. априла до 21. јуна 2019. године. Пошто се изложбом акцентује уметничко стваралаштво једног од највећих српских уметника XIX века малишани ће на седам креативних радионица кроз слике, песме и приче имати прилику да се упознају са животом и делом великог српског уметника Ђуре Јакшића. Током месеца априла ће откривати када је одлучио да жели да постане сликар, шта је све било потребно да уради како би свој сан остварио, зашто је два пута боравио у Новом Саду, како наш град чува сећање на њега, као и који познати лекар и песник је био Ђурин велики пријатељ, док ће током маја посматрајући портрете које је насликао Ђура откривати приче о породичном животу, начинима чувања најдражих породчних успомена, значајним историјским личностима али и о уметниковој неоствареној љубави из младости. На последњој радионици малишани ће кроз уметнички квиз Ђура пита показати шта су све о великом сликару и писцу током наших дружења сазнали и научили.

6. април 2019. године
ЊЕГОВ ЛИК И ДЕЛО ИСПУНИЛИ СУ ПЛАТНО ЦЕЛО
На првој креативној радионици деца ће имати прилику да се упознају са животом, личношћу и делом Ђуре Јакшића. Посматрајући аутопортрет уметника открићемо како је себе насликао и шта нам он о њему открива. Слушајући приче о његовом животу и уметничком образовању малишани ће сазнати када је одлучио да жели да постане сликар и шта је све урадио да то оствари. На мапи света откриваће где је све путовао и шта је у европским градовима које је посетио видео и научио, као и који су били разлози његових честих путовања и да ли се поред сликарства посветио још некој врсти уметности. У креативном делу радионице малишани ће направити мапу уметникових путовања и обогатити је својим запажањима и сазнањима о њему.

 

13. април 2019. године
БРОНЗАНА СКУЛПТУРА КОЈА ТАЈНЕ ЧУВА
Након упознавања са личношћу, уметничким образовањем и путовањима Ђуре Јакшића, зауставићемо се у Новом Саду где ћемо откривати места која нам преносе приче о њему. У бронзаној скулптури, која већ годинама краси Дунавски парк и слуша тајне пролазника препознаћемо лик чувеног сликара и песника Ђуре Јакшића. Кроз различите активности малишани ће открити и због чега је он важан за Српко народно позориште, која места је волео да посећује док је у Новом Саду живео, с ким се дружио и зашто је баш тада одлучио да слика славне јунаке из српске прошлости. Потом ће трагати за сликом која по њиховом мишљењу најпотпуније представља јунака, а пред  портретом Краљевић Марко откриће ко је он био али и како је наш уметник доживљавао јунака. У креативном делу радионице деца ће од глине извајати уметников лик по узору на скулптуру Ђуре Јакшића.

 

20. април 2019. године
ДВА ПРИЈАТЕЉА СТАРА ЉУБАВ КА ПОЕЗИЈИ ЗАУВЕК СПАЈА
Радионицу посвећујемо причи о дугогодишњем пријатељству Ђуре Јакшића и Јована Јовановића Змаја. Два великана у исто време нашла су се у истом за обојицу новом граду – Бечу у који одлазе због даљег школовања. Иако у Бечу не остају дуго заједно, време које су у њему провели било је довољно да посаде семе пријатељства које су брижљиво неговали током целог живота, чак и онда када нису делили ни собу ни град у ком су живели. Читајући Ђурине и чика Јовине песме деца ће откривати о чему су волели да пишу и шта их је на то инспирисало. Потом ће засадити семе биљке, а како би она расла и напредовала биће потребно да о њој брину, посвете јој време и своју пажњу, баш као што је потребно да то чине у сваком правом пријатељству да би оно било снажно и трајно, попут пријатељства наша два великана.

 

4. мај 2019. године
КАД ДОЧАРАЈУ БОЈЕ ПОРОДИЧНЕ УСПОМЕНЕ МОЈЕ
Посматрајући слике Јелена Јовановић са дететом и Портет Мите Аврамовића са сином Ђуре Јакшића деца ће сазнавати како су некада људи, када није било фотоапарата и телефона, могли да сачувају свој лик и ликове њима драгих људи и чланова породице од заборава. Запитаће се за кога су те слике настале и где су оне стајале пре него што су музејима дате. Са децом ћемо разговарати и о њиховим породицама, начинима на које заједно проводе своје слободно време, а пред сликом Деца у белом, на којој је приказано дружење две сестре у природи, малишани ће се подсетити недавног празника током ког су и они имали прилике да уживају са својим породицима у природи. У другом делу радионице направиће породично стабло у оквиру ког ће представити и  најлепше успомене које их везујуза чланове породице.

 

11. мај 2019. године
ОРДЕЊЕ НОСИ И ЊИМЕ СЕ ПОНОСИ
Приче о славним српским владарима из прошлости деца ће откривати посматрајући слике Цар Душан, Кнез Милош Обреновић и Кнез Милан Обреновић  које је насликао Ђура Јакшић. Кроз различите интерактивне активности деца ће сазнати какви су то владари били, како је изгледао њихов живот, које су биле њихове обавезе и дужности, као и шта су могли да раде у своје слободно време. Откриће и по чему су они остали познати до данашњих дана. Овом приликом малишани ће научити и нешто о историји своје земље, о томе како је она некада изгледала и како се њен изглед током времена мењао. Након приче о славним српским владарима деца ће од различитих материјала направити знаке владарског достојанства које су запазили на Ђуриним портретима.

18. мај 2019.
МИЛА, МИЛА И У СНОВЕ МИ СЕ СКРИЛА
На радионици малишани ће сазнати зашто је Ђура Јакшић након школовања у европским градовима, Бечу и Минхену, одлучио да живи у Кикинди. У овом граду отворио је своју сликарску радионицу и упознао девојку која је остала упмаћена као његова велика, неостварена љубав из младости. Ко је она била и како је изгледала откриће посматрајући једну од најпознатијих Ђуриних слика Девојка у плавом. Сазнаће и у којој је песми је описао љубав коју је према њој осећао. С обзиром да је љубав једна од најснажнијих емоција коју можемо да осетимо и која чини да се осећамо добро, задовољно и срећно, инспирисани Ђурином песмом и портретом Девојке у плавом бавићемо се темом љубави и запитаћемо малишане кога воле и како своју љубав показују. У креативном делу радионице осмислиће сувенире љубави које ће поклонити онима које воле.

 

25. мај 2019. године
КВИЗ: ЂУРА ПИТА
Након упознавања са животом, личношћу и делом Ђуре Јакшића за малишане ће на последњој радионици посвећеној изложби Ђура Јашић. Између мита и стварности бити организован уметнички квиз под називом Ђура пита. Кроз питалице, загонетке, песме и слике, деца ће нам открити колико и шта су све научили о великом српском уметнику Ђури Јакшићу током нашег двомесеченог дружења, док ће у другом делу радионице једни другима направити медаље које ћемо са захвалницама свечано уручити свим учесницима квиза и циклуса радионица посвећених Ђури Јакшићу.

Радионице се одржавају сваке суботе у термину од 11.00 до 12.30 сати и намењене су деци узраста од 5 до 11 година.

Цена радионице је 150,00 динара, а Ваше дете можете пријавити путем мејла decjiprogrami@galerijamaticesrpske.rs или телефона 021/ 4 899 017.

 

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно