Манифестација МУЗЕЈИ ЗА 10
у Галерији Матице српске
13–19. мај 2019. године од 10.00 до 22.00
18. мај од 10.00 до 24.00

Манифестација МУЗЕЈИ ЗА 10 се, пети пут по реду, одржава од 13 до 19. маја 2019. године и обухвата обележавање Међународног дана музеја, Европске ноћи музеја и Националне недеље музеја. Галерија Матице српске је као и претходних година припремила богат програм, а своја врата ће током трајања манифестације отворити од 10.00 до 22.00 сата, а у суботу 18. маја од 10.00 до 24.00 сата. Улаз је свих седам дана бесплатан.

Сваке године ова највећа национална музејска иницијатива, привуче око 200.000 посетилаца. Током седам дана програма у 46 градова Србије, 76 музеја и сродних институција културе на 120 локација припрема бројне садржаје. О програмима других музеја можете се информисати на www.muzejisrbije.rs

Међународни дан музеја и Европска ноћ музеја се ове године обележавају истог дана, у суботу 18. маја 2019. године.

Манифестација се одржава под покровитељстом Министарства културе и информисања Републике Србије.

Овогодишња тема манифестације, уједно и тема Међународног дана музеја, Музеји као средишта културе: будућност традиције, ставља акценат на нову улогу музеја као активних учесника у њиховим заједницама. Некада статичне институције, музеји редефинишу своју улогу како би постали интерактивнији, још више окренути ка публици и заједници, прилагодљивији и динамичнији. Музеји постају стецишта културе и функционишу као платформе у којима се спајају креативност и знање, а посетиоци могу да учествују у стварању, размењују идеје и међусобно комуницирају. Из тог разлога је програм Галерије Матице српске током манифестације посвећен најразличитијим темама и намењен свим категоријама посетилаца.

ИЗЛОЖБЕ ГАЛЕРИЈЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ:

13–19. маја од 10.00 до 22.00 сата
Стална поставка српске уметности од XVIII до XX века
Изложба Слике великих формата ‒ сведочанства епоха
Изложба Ђура Јакшић. Између мита и стварности

17–19. мај од 10.00 до 22.00 сата
Слика у гостима: дело Ђуре Јакшића Девојка у плавом у Галерији Матице српске
дело Уроша Предића Надурена девојчица у Народном музеју у Београду

од 17. маја у 19.00 сати
Изложба Сава Шумановић и тајна под куполом у Културном центру Србије у Паризу

од 13. маја у 18.30 сати
Изложба дигиталних принтова Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске у Галерији „Градац” у Рашкој

 

ПРОГРАМ У ГАЛЕРИЈИ МАТИЦЕ СРПСКЕ:

13. мај, Музеј за... проширена искуства
10.00–22.00 сата: Обилазак сталне поставке уз мобилну апликацију Доживи уметност
Захваљујући мобилној апликацији Галерије Матице српске кроз три Галеријске туре – Доживи уметност, Галеријска тура Саве Текелије и Потрага за благом ‒ посетиоци различитог узраста и интересовања могу да сазнају о уметничким и друштвеним феноменима XVIII, XIX и XX века, о историји Галерије Матице српске „из угла Саве Текелије”, о уметницима и њиховим делима на путовању кроз време с Магичном Матицом. Апликација с елементима проширене стварности (Augmented Reality) омогућава занимљивију и богатију интерпретацију уметничких дела и нуди могућност да спознамо различите историјске епохе и осетимо дух прошлих времена. Уметничка дела која ЖИВЕ под кровом Галерије Матице српске, покушали смо да ОЖИВИМО. На вама је да их уз помоћ наше мобилне апликације ДОЖИВИТЕ на својствен начин.

14. мај, Музеј за... приче о малим стварима
12.00 сати: Промоција каталога Збирка примењене уметности Галерије Матице српске
19.00 сати: Представљање Збирке примењене уметности Галерије Матице српске
Галерија Матице српске поред великих збирки сликарства, графике, цртежа, вајарства у свом фонду чува и мање збирке попут збирке примењене уметности. Ова збирка биће први пут представљена јавности кроз излагање у Сталној поставци и промоцију каталога Збирка примењене уметности. Разноврсни артефакати који чине ову збирку, укупно њих 28, су предмети различите врсте попут декоративних металних тањира са митолошким сценама, керамоскулптура, рељефа, мајолика, парадних штафелаја па чак и порцеланских лула које су припадале др Милану Савићу, секретару Матице српске.

15. мај, Музеј за... све нас
19.00 сати: Инклузивна међународна изложба Буди уметник – Играј се са мном
Концерт оркестра „Добри људи”
Инклузивна радионица Плодови наше културне „баште”
Музеј је место за све нас, из тог разлога ће Галерија Матице српске у оквиру манифестације представити инклузивну међународну изложбу Буди уметник – Играј се са мном коју су реализовале школа „Милан Петровић” из Новог Сада и Друштво за културу инклузије и центар „Јанез Левец” из Љубљане. Изложени радови су део 12. инклузивног међународног ликовног такмичења и приказују две теме „Играј се са мном” и „Културна баштина”. Публика ће поред саме изложбе, моћи да ужива у концерту оркестра „Добри људи” и учествује у инклузивној радионици Плодови наше културне „баште“.

16. мај, Музеј за... нове перспективе
19.00 сати: Разговор о конзервацији и рестаурацији савремене уметности
Музејска етика и скуп правила које дефинишу приступе заштити, конзервацији и рестаурацији уметничких предмета развијана је са погледом на традиционалне уметничке изразе. Међутим, са динамичним развојем и променама у уметничким праксама, музејска струка је стављена пред нове изазове и потребу да преиспита устаљене методе и приступе заштити када су у питању савремена уметничка дела. У дијалогу конзерватора, будућих уметника и оних већ остварених говориће се о очувању и заштити савремених дела која се константно прикупљају и која ће се тек прикупљати. Које су све специфичности савремене уметности с којима се музејски стручњаци суочавају, и како користити предности ове уметности коју је могуће пратити паралелно са њеним настанком, у свим њеним техничким, технолошким и уметничким посебностима, биће питања подстакнута у разговору.

17. мај, Музеј за... нова читања
19.00 сати: Предавање Кад би мома звезда била
Ново читање стваралаштва Ђуре Јакшића у оквиру пратећег програма актуелне изложбе Ђура Јакшић. Између мита и стварности представиће професорка др Мирјана Д. Стефановић на предавању Кад би мома звезда била. Сликарство Ђуре Јакшића нераскидиво је повезано с његовом поезијом. Он је један од ретких уметника где се може уочити прожимања његовог ликовног и књижевног израза, а које из тог разлога представља особеност и вредност његовог дела у српској култури. На предавању ће бити речи o томе колико је Ђура Јакшић неговао модерне стилске поступке, модеран стих и неуобичајене кованице. Ово је прилика да чувеног песника почнемо да разумевамо на начин авангардности, али и да поставимо питање шта заправо значи канонизовани придев „романтичарски“.

18. мај, Музеј за нове трендове (Међународни дан музеја и Европска ноћ музеја)
11.00–12.30 сати: Креативна радионица за децу МилаМила и у снове ми се скрила
13.00 сати: Кустоско вођење кроз изложбу Ђура Јакшић. Између мита и стварности
17.00 сати: Предавање „Девојка у плавом” Народном музеју у Београду, Лидија Хам Миловановић, виши кустос Народног музеја у Београду
17.00–19.00 сати: Инклузивна радионица Пер.Арт организације Више од приступачности
17.00–18.30 сати: Креативна радионица за децу Замисли и нацртај, исеци и креирај!
19.00 сати: Мода инспирисана уметношћу – прича о уметничким делима Галерије и модним креацијама Заге Кал Мар 
21.00 сат: Кустоско вођење кроз изложбу Ђура Јакшић. Између мита и стварности


19. мај, Музеј за... младе

13.00 сати: Кустоско вођење кроз изложбу Ђура Јакшић. Између мита и стварности
17.00 сати: Вођење младих кустоса кроз изложбу Ђура Јакшић. Између мита и стварности
18.30 сати: Интерактивна представа Мартин сан


Галерија Матице српске неколико година у назад посебну пажњу поклања младим посетиоцима. Из тог разлога, у оквиру манифестације млади средњошколци ће у Галерији имати прилику да културно наслеђе Србије интерпретирају из свог угла. У 17.00 сати ће група младих кустоса који су већ стекли искуство у реализацији изложбе Млади бирају, тумачити изложбу Ђура Јакшић. Између мита и стварности. У 18.30 сати млади из трупе Тачка гледишта одиграће представу Мартин сан, која нам даје одговоре на питања: шта се дешава са нашим сновима, да ли их остварујемо или их током живота напуштамо, да ли можемо да превазиђемо препеке и боримо се за њих. Интерактивним приступом ће и публика моћи да „сања” и изнађе решење за боље сутра.

 

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно