Галерија Матице српске
добитник ордена Српске православне цркве
Свети деспот Стефан Лазаревић
16. новембар 2019, Нови Сад

На предлог Његовог преосвештенства господина Иринеја, епископа бачког, Свети архијерејски синод Српске православне цркве доделио је Галерији Матице српске орден Светог деспота Стефана Лазаревића, високо одликовање Српске православне цркве, у знак признања за неизмерни допринос унапређењу културе, очувању српског језика, традиције и културне баштине нашег народа уопште. Одликовање је додељено 16. новембра 2019. године поводом Славе новосадске црквене општине, на празник Ђурђиц, у Саборној цркви у Новом Саду.

Галерија Матице српске представља богату ризницу икона и религиозних слика које су настале у периоду од XVI до XX века. Кроз сталну поставку и повремене изложбе ово изузетно уметничко наслеђе се презентује и промовише на научни и савремен музеолошки начин о чему сведочи и новоотворена изложба једног од најзначајнијих српских барокних сликара Теодора Крачуна.Такође, Галерија као центар конзервације и рестаурације уметничких дела, у сарадњи са Српском православном црквом и другим установама заштите брине о српском културном наслеђу ван територије Србије. У том погледу, Галерија Матице српске и Покрајински завод за заштиту споменика културе су кроз дугогодишње пројекте рестаурирали значајан број дела и путем изложби и научних студија представили српско културно наслеђе у Мађарској и Румунији.

 

Поносни смо на одликовање које нам је доделила Српска православна црква. Оно указује да су наша опредељења и дуготрајан рад у очувању српске баштине препознати. Такође, оно нас мотивише да и у будућности стремимо ка највишим циљевима и професионалном развоју зарад богатог наслеђа које чувамо – изјавила је управница Галерије Матице српске др Тијана Палковљевић Бугарски.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно