Изложба
ПОРТРЕТ ЈЕДНОГ ВРЕМЕНА
Фотографије Феликса Надара
13. септембар – 17. новембар 2019. године

>>> en français

Галерија Матице српске, Национална галерија за фотографију Jeu de Paume и Француски институт у Србији у сарадњи са Медијатеком за архитектуру и наслеђе Министарства културе Републике Француске, организују изложбу фотографија чувеног француског фотографа Феликса Надара. Портретне фотографије на којима је Надар представио најзначајнија имена француске и европске уметности и културе, сведоче о историји XIX века и представљају несвакидашњи портрет једног времена. На изложби ће поред 41 фотографије из Француске, бити представљена и фотографија – портрет Милана Обреновића из колекције Музеја примењене уметности из Београда.

Свестрана личност Феликса Надара успела је да од фотографије створи уметност и да повеже уметност и технику, остављајући вредно наслеђе својим савременицима. Гледајући фотографије Шарла Бодлера, Едуара Манеа, Жила Верна, Виктора Игоа или Саре Бернар, изазвани смо да верујемо у искру препознатљивог, као кад се сретнемо са пријатељем. У томе лежи вредност фотографија Феликса Надара, фотографа, писца, карикатуристе и авантуристе које ће новосадска публика имате прилике да види на изложби у Галерији Матице српске.

На свечаном отварању изложбе, у петак, 13. септембра у 20.00 сати, говориће др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске и госпођа Фредерик Меди, програмска директорка галерије Jeu de Paume, док ће изложбу свечано отворити господин Никола Фај, први саветник Амбасаде Републике Француске у Србији.

Кустоси изложбе су: Лор Верон, кустос Jeu de Paume, Јелена Огњановић, кустос Галерије Матице српске и др Дубравка Лазић, професор фотографије на Академији уметности у Новом Саду.

Изложбу прати српско-француски каталог са расправним текстовима Јелене Огњановић и проф. др Дубравке Лазић.

Личност и стваралаштво Феликса Надара инспирисала је бројне историчаре уметности, књижевности и културе, професоре фотографије, да у виду богатог пратећег програма изложбе петком и суботом кроз разноврсна предавања, тумачења и радионице за децу и младе, представе европску културу XIX века.

 

ПРАТЕЋИ ПРОГРАМ ИЗЛОЖБЕ у 19.00 САТИ:

20. септембар 2019:
Кустоско вођење кроз изложбу
Јелена Огњановић, историчарка уметности

21. септембар 2019:
Предавање Развој портретног жанра у фотографској уметности
проф. др Дубравка Лазић, филмолог

28. септембар 2019:
Предавање Милан Обреновићи Феликс Надар
Гордана Крстић Фај, историчарка уметности

4. октобар 2019:
Предавање Надарова епоха: од Бурбонске рестаурације до Треће Републике
проф. др Павле Секеруш, романиста

5. октобар 2019:
Предавање Племенити фотографски поступци – некада и сада
Предраг Узелац, фотограф

11. октобар 2019:
Предавање Феликс Надар и интелектуална историја
проф. др Владимир Гвозден, историчар књижевности

12. октобар 2019:
Концерт Happy Moments
Aлександар Дујин Orchestra, са вокалним солисткињама Невеном Рељин и Вањом Манић Матић и флаутисткињом Јеленом Јанчурић

19. октобар 2019:
Предавање Први новосадски фотографи
Ивана Јовановић Гудурић, етнолошкиња

26. октобар 2019:
Предавање Надарове авантуре балоном
Јелена Огњановић, историчарка уметности

2. новембар 2019:
Предавање Перцепција Срба и Србије код француских писаца‒дипломата
Др Станислав Сретеновић, историчар, Институт за савремену историју

9. новембар 2019:
Предавање Надар – несумњиви супер стар!
Никола Ивановић, историчар уметности

16. новембар 2019:
Кустоско вођење кроз изложбу
Јелена Огњановић, историчарка уметности

5/12/19/26. октобар 2019. године од 11.00 до 12.30 сати:
Креативне радионице за децу Фотографија НаДар

Едукативне радионице за младе Портрет мога временапотребно је заказати термин путем телефона 021 4899 017.

 

***

Гаспар Феликс Турнашон / Gaspard-Félix Tournachon (Париз, 1820‒1910) познат је од своје двадесете године под именом Надар. Студент медицине, новинар, писац, карикатуриста и лево оријентисани авантуриста је, скоро случајно, уз брата постао и фотограф. У односу на остале фотографе Надар је имао предност: кроз карикатуру је студирао различите ликове и лица, током младости је стекао бројне пријатеље који су били познати књижевници и уметници, а имао је и многе контакте у новинама које су обзнаниле његову делатност.

Иако је на врхунцу своје фотографске каријере имао сву славу и раскош, то га није спречило да трага за новим изазовима. Надар је први фотограф који је летећи балоном из ваздуха фотографисао Париз. Први је употребио вештачко светло како у портрету, тако и када је први сишао у катакомбе и канализациону мрежу Париза и фотоапаратом забележио подземље.

Током година рада, у његова три париска студија у улици Сан Лазар, на Булевару капуцинера и улици Анжу, Надару је позирало на хиљаде личности како из Француске, тако и из читавог света, међу којима је био и Милан Обреновић. Урађени у техници мокрог колодијума, његови фотографски портрети зарад истицања лика и личности портретисаног, лишени су декорације, улепшавања, драматизације и тривијалних детаља. Гледани сви заједно, Надарови фотографски портрети представљају сведочанство односно Портрет једног времена

Надар, 1857:
Теорија фотографије може се научити за један сат, а основе праксе за један дан.
… Оно што се не може научити… јесте осећај за светло – уметнички прихватити ефекат који светло прави различитим данима. Интеракција једног или више таквих ефеката на природу физиономије је она коју као уметник мораш да репродукујеш.

Оно што је још теже јесте да стекнеш прави утисак о особи коју фотографишеш – брзо међусобно разумевање те поставља у везу са моделом, оно омогућује да га уважиш и схватиш његове навике и ставове који су увек у складу са његовим карактером. То те води до стварања „вештачке репродукције”, никада баналне и случајне, из руку последњег слуге лабораторије, задржавајући најбољу и најповољнију сличност са портретисаним ‒ интимну сличност.

 

***

Изложба се одржава у оквиру платформе Калеидоскоп културе Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”.

Реализацију изложбе и каталога омогућили су Национална галерија за фотографију Jeu de Paume у сарадњи са Медијатеком за архитектуру и наслеђе Министарства културе Француске и Француским институтом у Србији, а уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.

Партнери на изложби су: Академија уметности у Новом Саду, Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”, Soho Advertising Solutions, Нови Сад, ЈМУ Радио-телевизија Војводине и Радио 021.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно