Програм за младе – средњошколце и студенте
у оквиру изложбе Ђура Јакшић. Између мита и стварности
ИНСПИРИСАНИ ДЕЛОМ ЂУРЕ ЈАКШИЋА
9. април – 9. јун 2019. године

Програм Инспирисани делом Ђуре Јакшића, организован у оквиру изложбе Ђура Јакшић. Између мита и стварности у Галерији Матице српске,намењен је младима – средњошколцима и студентима. Осмишљен је са идејом да подстакне приближавање, разумевање и повезаност младих са богатим уметничким стваралаштвом једног од најзначајнијих српских уметника XIX века – сликаром и песником Ђуром Јакшићем (1832–1878). Програм подразумева долазак на кустоско вођење или самостални обилазак изложбе на којој ће имати прилику да сазнају о животу, уметничком и идејном формирању, контексту времена у ком је стварао, као и о темама и идејама које су га инспирисале у сликарском и књижевном раду. Након тога пред младе ће бити постављен креативни изазов да своје идеје и разумевање виђеног искажу кроз песму, слику, причу, стрип или видео форму, одговарајући на тему Оживи лик или догађај са Ђуриног платна. На овај начин младима се пружа могућност да самостално преиспитају, критички и креативно сагледају уметничко стваралаштво Ђуре Јакшића и створе уметничка дела њиме инспирисана.

Сви заинтересовани млади своје радове могу послати на мејл адресу galerijamaticesrpskеns@gmail.com од 9. априла до 9. јуна 2019. године. Сваки пристигли рад биће објављен на фејсбук страници Галерије Матице српске под хештегом InspirisaniDelomĐureJakšića. У периоду од 10. до 16. јуна на фејсбук страници биће организовано гласање за најбољи рад који ће бити проглашен и награђен 17. јуна 2019. године.

За кустоско вођење кроз изложбу минимални број је 10 особа. За организоване посете улаз је бесплатан, а долазак је потребно најавити путем телефона 021/ 48 99 017 или мејла galerijamaticesrpskens@gmail.com.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно