Едукативни програм за децу основношколског узраста
Откривамо личност и дело Ђуре Јакшића
9. април – 21. јун 2019. Године

Едукативни програм Откривамо личност и дело Ђуре Јакшића Галерије Матице српске, организован у оквиру изложбе Ђура Јакшић. Између мита и стварности, намењен је ученицима основношколског узраста и прилагођен је узрасним групама – од првог до четвртог и од петог до осмог разреда. Осмишљен је с идејом да се ученицима на едукативан, забаван и интерактиван начин кроз слике, песме и приче приближи личност, стваралаштво и време у ком је живео један од најзначајнијих српских уметника XIX века – сликар и песник Ђура Јакшић (1832–1878). Вођења трају око четрдесет минута. Са жељом да подстакнемо њихов поновни долазак на изложбу, сваком ученику ће након вођења бити додељена породична улазница како би са члановима своје продице поделили оно што су кроз едукативни програм открили и научили о Ђури Јакшићу.

Едукативни програм за ученике од првог до четвртог разреда
Посматрајући уметников аутопортрет откриће причу о Ђурином животу – месту његовог рођења, породици из које је потекао, пријатељима, школовању, путовањима и разним местима у којима је радио и живео. Сазнаће зашто је и кога је приказивао на портретима а посматрајући их откриће како су људи на њима представљени, како изгледају, како су обучени и шта им то о њима говори. Ове приче и слике помоћи ће им да замисле како је изгледао живот у XIX веку и по чему се разликује од времена у ком ми данас живимо. Поред портрета људи који су били уметникови савременици сазнаће и које личности из прошлости је често сликао. Увод у причу о историјским личностима – јунацима и владарима започеће креативним изазовом Причу слушам, скицу правим кроз који ће приказати како они замишљају историјске личности а потом ће пред Ђуриним сликама откривати како их је уметник доживљавао и због чега је баш на одређен начин приступио њиховом представљању. Након вођења разговараћемо са ученицима о њиховим утисцима и запажањима са изложбе.

Едукативни програм за ученике од петог до осмог разреда
Кроз програм ученици ће трагати за одговором на питање да ли је Ђура Јакшић песник или сликар или и једно и друго. На тај начин ће се упознати са његовим богатим сликарским и песничким опусом. Кроз причу о животу, образовању и уметничком формирању, откриће зашто је боравак у Бечу за Ђуру био значајан – ког великог пријатеља је тамо упознао и који свој таленат, поред сликарства, је у њему открио. Запитаће се и шта нам говори чињеница да је своје прве песме потписивао као „Ђура молер“, а читајући стихове појединих његових песама у изложбеном простору ученици ће трагати за сликама које их, по њиховом мишљењу, најпотпуније визуелно представљају. На овај начин сазнаће које теме и догађаји су инспирисали уметника на стварање, док ће посматрајући портрете и слике са приказима историјских личности и догађаја откривати каква је разлика између уметничких дела насталих по поруџбини од оних која су настала по личном избору уметника.

Едукативне програме воде кустоси и музејски едукатори. Долазак групе ученика је потребно најавити путем телефона 021/ 48 99 017 или мејла galerijamaticesrpskens@gmail.com. Улаз је бесплатан.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно