ПУНКТУМИ
Збирка иностране умјетности Музеја савремене умјетности Републике Српске
22. новембар 2019. – 1. март 2020. године

У петак, 22. новембра 2019. године у 19.00 сати у Галерији Матице српске биће отворена гостујућа изложба Пунктуми. Збирка иностране умјетности Музеја савремене умјетности Републике Српске, којом се наставља успешна вишегодишња сарадња две музејске установе. На свечаном отварању говориће др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, др Сарита Вујковић, директорка Музеја савремене умјетности Републике Српске и проф. др Лидија Мереник, историчарка уметности.

Изложба је осмишљена и први пут представљена јавности у поводу обележавања 2018. године коју је Европска комисија прогласила Годином европског културног наслеђа под слоганом „Наша баштина – где се прошлост сусреће са будућношћу”, указујући на богату и разноврсну културну баштину Европе. Изложба је приређена с циљем да се укаже на значај Збирке иностране уметности и иницира промоција европске културне баштине коју чува Музеј савремене умјетности Републике Српске. Збирка иностране умјетности обухвата више од 360 уметничких дела, а кроз одабране радове представљене на изложби омогућен је увид у водеће уметничке токове после 1945. године, односно остварен је преглед најзначајнијих појава на европској уметничкој сцени у хладноратовско доба.

Формирање Збирке иностране умјетности везује се за „Акцију солидарности ликовних умјетника Југославије и свијета”, која је покренута након земљотреса у Бањој Луци 1969. године као израз подршке страдалом граду. Том приликом је у Бања Луку пристигло више од 750 уметничких дела са простора бивше Југославије, Европе и света, што је пружило темељ за оснивање установе, и чинило њен почетни фундус. Збирка је обогаћена поклонима са VII јесењег салона, значајне бијеналне манифестације покренуте 1962. године, која је у свом седмом сазиву омогућила и I интернационални салон одржан 1975. године у Бањој Луци. Салон је окупио велики број европских и светских сликара, графичара и вајара, првенствено аутора чије је стваралаштво везано за Париз, повезујући тако уметнике из Кине, Јапана и других крајева света са европским културним наслеђем. Захваљујући поклонима интернационалних учесника Салона који су се придружили акцији солидарности, у колекцији Музеја сачувана су бројна дела истакнутих уметника, која по својој разноликости представљају прави изазов и за искусног истраживача и научника.

Данашња Збирка иностране умјетности Музеј савремене умјетности Републике Српске баштини дела значајних европских аутора чије је деловање обележило европску уметничку сцену друге половине XX века, као што су: Ото Пине (Otto Piene), Гинтер Икер (Günther Uecker) и Хајнц Мак (Heinz Mack) из групе „ЗЕРО (ZERO)”, Фриденсрајх Хундертвасер (Friedensreich Hundertwasser), Ханс Хартунг (Hans Hartung), Пјер Алешински (Pierre Alechinsky), Стенли Вилијем Хајтер (Stanley William Hayter), Жан Месажије (Jean Messagier), Зао Ву–Ки (Zao Wou–Ki), Јасе Табући (Yasse Tabuchi), Антонино Вирдуцо (Antonino Virduzzo), Алберто Бјази (Alberto Biasi), Гастоне Биђи (Gastone Biggi) и многи други.

Селекцију дела и поставку  изложбе  приредиле су др Лидија Мереник, професорка са Катедре за историју модерне уметности Филозофског факултета у Београду, и Жана Вукичевић, виша кустоскиња Музеја савремене умјетности Републике Српске.

Изложбу прати обимна публикација која доноси стручну анализу чији је аутор проф. др Лидија Мереник, као и исцрпне биографске податке о уметницима које је припремила Жана Вукичевић.

Дизајн публикације и целокупног визуелног идентитета изложбе потписује Немања Мићевић, дизајнер Музеја савремене умјетности Републике Српске.

Током трајања изложбе биће приређен пратећи програм у виду стручних тумачења и ауторских предавања.

Реализацију изложбе подржали су Градска управа за културу Нови Сад и Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно