ЕКСКЛУЗИВНО!!!

СЛИКА У ГОСТИМА
ДЕВОЈКА У ПЛАВОМ у Галерији Матице српске
НАДУРЕНА ДЕВОЈЧИЦА у Народном музеју у Београду
17, 18. и 19. мај 2019. године

У оквиру изложбе Ђура Јакшић. Између мита и стварности, а поводом одржавања манифестације Музеји за 10, током викенда биће приређен посебан програм под називом Слика у гостима у оквиру којег ће новосадска публика од 17.  до 19. маја имати ексклузивну прилику да у Галерији Матице српске, након пуних 70 година, види најпознатији портрет Ђуре Јакшића Девојка у плавом. У исто време београдска публика ће у Народном музеју моћи да види чувену слику Надурена девојчица Уроша Предића.

Тим поводом у Европској ноћи музеја и Међународном дану музеја у суботу, 18. маја у 17.00 сати у Галерији Матице српске биће одржано предавање Девојка у плавом Народном музеју у Београду Лидије Хам Миловановић, вишег кустоса Народног музеја. Заинтересовани посетиоци ће моћи да се непосредније и ближе упознају са гостујућом сликом, да сазнају нешто више о њој, месту које она заузима у опусу Ђуре Јакшића и колекцији Народног музеја. Истог дана у Народном музеју у Београду у 16.00 сати биће одржано предавање Надурена и у гостима Николе Ивановића, кустоса Галерије Матице српске. Најпознатија девојчица у српском сликарству XIX века биће повод приче, не само о чувеном делу Уроша Предића, његовом односу са Матицом српском, већ и о томе због чега овај портрет заслужује титулу „мала Мона Лиза“.

Гостовањима ремек-дела и предавањима у партнерским установама указујемо на важност и вредност међумузејске сарадње на националном нивоу.

 

ИНТРИГАНТНОСТ СЛИКЕ ДЕВОЈКА У ПЛАВОМ

Девојка у плавом (1856) Ђуре Јакшића настала је у Великој Кикинди и један је од, како се често наводи, најлепших и најпознатијих Јакшићевих портрета и уопште портретне уметности XIX века, на којем се осећа снажан доживљај уметника и интимни однос премамоделу.  Претпоставља се да је у лику девојке Ђура Јакшић приказао ЕмилијуПоповић, звану Мила, ћерку Лазара Поповића, власника гостионице „Код белог крста”. Поред славне слике посветио јој је иантологијску љубавну песму у четири строфе „Мила”. 

У Великој Кикинди млади уметник проводио је дане сликајући и пишући у свом атељеу – делаоници – и посећујући гостионицу у којој је она радила. По причама и анегдотама, које и данас привлаче велику пажњу, Ђура је најчешће седео сам за столом, цртајући кришом њен лик на хартији и салветама, а „кад му је била празна чаша, није хтео други да га послужи, чекао је док Мила прође крај стола па јој је ћутећи додао чашу. А кад му је она донела пуну бледог иђошкога рампаша, он јој је погледао дубоко у очи, погледао и испио чашу до дна". Иако своју љубав никада директно није показао Мили, након што је у Велику Кикинду стигла позоришна трупа из Новог Сада а с њом и Милин будући муж – редитељ и драматург Ђура Рајковић, уметник је песму „Мила“ објавио у часопису Седмица под псеудонимом Теорин. Тако је Мила отишла у Нови Сад са жељом да постане глумица, а заљубљени Ђура насликао је Милу онако како ју је и опевао – уравнотежено, хармонично, полетно и сетно.

 

ОСЕЋАЈНОСТ СЛИКЕ НАДУРЕНА ДЕВОЈЧИЦА

Посебно место међу сликама Уроша Предића у колекцији Галерије Матице српске има Надурена девојчица. Настала током Предићевих студија сликарства на Академији уметности у Бечу била је награђена 1879 године Гундловом наградом као најбољи студентски рад уљаним бојама.

Предић је насликао читаву галерију дечјих ликова на чијим портретима до пуног изражаја долази сâмо дечје биће. Приликом портретисања посебну је пажњу обраћао на личност детета, настојећи да прикаже његов душевни свет.  Мајсторски је умео да на платну дочара плаховити детињи темперамент, као што је учинио на портрету Надурена девојчица, али и нежну физиономију на портретима Анице Савић и Девојчице из породице Бургер.

Своју љубав према деци Урош Предић је испољио и радећи дужи низ година као илустратор за дечји лист Невен, који је 1880. године покренуо и уређивао Јован Јовановић Змај. Сва је прилика да га је за настанак Надурене девојчице инспирисала Змајева песма Срда.

Вештом пикторалном карактеризацијом приказао је личност девојчице и њена осећања. Занимљиво је да се Урош Предић од Надурене девојчице није одвајао све до 1948. године када је одлучио да је поклони Матици српској и тако помогне рад њене Галерије.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно