БУДИ УЗ УМЕТНОСТ
у Галерији Матице српске

 

2020. годину започели смо са моотом Буди уз уметност желећи да истакнемо нашу тежњу да Галерија Матице српске и уметност коју чува постану део свакодневног живота људи. Имајући у виду околности у којима протиче ова година, трудимо се да у складу са могућностима овај мото и остваримо. У овим тренуцима када нам је простор за дружење и комуникацију ограничен, у Галерији Матице српске можете бити уз уметност!
ЗА УЖИВАЊЕ
Стална поставка Галерије Матице српске
Изложба Слике великих формата – сведочанства епоха
Изложба Матрица. Монологија Данила Вуксановића
Поклон-збирка Драгише Брашована

ЗА НОВА ИСКУСТВА
Како бисмо ваш боравак и искуство уживања у уметности учинили јединственим, припремили смо посебну просторију у оквиру Сталне поставке Галерије Матице српске – собу за препуштање уметности. У синергији уметности, звука, простора и светла, имаћете прилику да будете сами с различитим уметничким делима и да их доживите на вама својствен начин. Посетите нас, разиграјте своје мисли и осећања, преиспитајте их у додиру с уметничким делима и препуштајући им се дозволите да вас поведу…
Почетком новембра Галерија Матице српске се придружила акцији Београдске филхармоније Музика свуда и постала дом класичне музике. Како би сви наши посетиоци обогатили своје искуство уживања у уметности, музејску тишину у наредном периоду замениће композиције великана класичне музике.

ЗА ПОРОДИЧНУ АВАНТУРУ
У оквиру новог едукативног програма Мој Град. Новосадаске уметниче приче, креирали смо и породични водич. Родитељи, старатељи, баке и деке са децом користећи специјални штампани породични водич, кроз игру улога, занимљиве игре и задатке откриваће историју и наслеђе Новог Сада, посматрајући уметничка дела у сталној поставци Галерије.
Сваке суботе на креативним радионицама са нашим најмлађим посетиоцима истражујемо, посматрамо и окртивамо најзанимљивије уметничке приче. Како и у новонасталим околностима не бисмо  деци ускратили могућност да у уметности уживају, сваке суботе родитељима шаљемо мејл са упуствима за креативну, уметничку игру шетњом кроз Нови Сад.

ИЗ УДОБНОСТИ ВАШЕГ ДОМА
Из топлине и удобности вашег дома, можете уживати у видео прилозима серијала Инспирисани Француском.  У сарадњи са Француским институтом кустоси музеја широм Србије, у кратким двоминутним видео прилозима говоре о познатим српским уметницима који су живели и стварали у Француској. У дигитални свет из Галерије Матице српске пренели смо приче о Богдану Шупуту, Сави Шумановићу, Кости Хакману и Пеђи Милосављевићу. Сви прилози су доступни на званичном Јутјуб каналу Француског института Србије и Галерије Матице српске.

Обојите вашу свакодневницу бојама, мислима и звуцима уметности, која живи на само један корак или клик од вас. Будите уз уметност!

 

Сви заинтересовани могу се пријавити на телефон 064 061 62 40.
Зa више информација можете се обратити на cpi.novisad@gmail.com

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно