Манифестација Дани европске баштине
„Наслеђе и образовање”
у Галерији Матице српске
од 18. до 20. септембра 2020. године

Манифестација Дани eвропске баштине обележава се у свим државама Европе како би се истакло заједничко културно наслеђе европског континента, али и шире. Као и претходних година, Галерија Матице српске се придружује овој манифестацији програмом посебно осмишљеним у односу на овогодишњу тему манифестације „Наслеђе и образовање”,

Галерија Матице српске је у последње две деценије велики сегмент свог деловања посветила едукацији публике. Кроз бројне едукативне програме и пројекте, креативне радионице и пратеће програме изложби, намењене различитим старосним категоријама посетилаца, стручњаци Галерије настоје да пренесу знања о српској уметности и историји српског културног наслеђа и да их подстакну на размишљање о уметности.

У складу с овим опредељењем и темом овогодишње манифестације „Наслеђе и образовање” у Галерији Матице српске ће бити реализован следећи програм:

  • 18. септембар у 19.00 сати:

Предавање Италијанска искуства српских уметника
(Станислава Јовановић Миндић, кустоскиња ГМС)

  • 19. септембар од 10.00 до 18.00 сати:

Породични дан Авантура за велике и мале
од 11.00 до 12.30 сати:
Креативна радионица за децу Мој Град. Новосадске уметничке приче      

  • 20. септембар у 13.00 и 16.00 сати:

Уметнички маратон „2 × 50 дела у 100 минута” кроз сталну поставку ГМС

 

Детаљан опис програма

18. септембар у 19.00 сати:
Предавање Италијанска искуства српских уметника
у оквиру изложбе Инспирисани Италијом
(Станислава Јовановић Миндић, кустоскиња ГМС)
Италофилска атмосфера у културним и уметничким круговима европских земаља новијег доба била је повезана са свешћу о важности класичног наслеђа Италије и уметничке традиције коју је она баштинила. Генерације српских уметника школованих током XIX века на ликовним академијама у Бечу и Минхену биле су у прилици да се упознају с делима италијанских мајстора обилазећи музеје, галерије ових уметничких престоница, као и на студијским путовањима у Италију, на тај начин усавршавајући се и учећи на темељу ове значајне сликарске традиције. Образовање српских уметника засновано на посматрању уметности ранијих епоха значило је савладавање технике сликања различитих мотива и тема, али и преузимање решења уз помоћ којих су превазилазили одређене сликарске проблеме. Занесеност српских уметника Италијом и њеним културним наслеђем наставила се кроз читав XX век, све до данашњих дана.
* За програм се није потребно унапред пријавити.

 

19. септембар
Од 10.00 до 18.00 сати:
Породични дан Авантура за велике и мале
Субота је резервисана за породични дан у Галерији Матице српске. Кроз Авантуру за велике и мале родитељи, старатељи, баке и деке у прилици су да заједно с децом уз помоћ специјалног породичног водича, кроз игру улога, занимљиве задатке и различите тематске целине откривају приче о уметницима и уметничким делима која се чувају у Галерији Матице српске. Поучени искуствима из претходних месеци која су нас још више усмерила на наше ближње, подстакла на присност и поново указала на вредности породице, овај програм је један од начина да породице заједно квалитетно проводе своје слободно време. 
У музејској продавници Галерије породице могу преузети штампани водич за програм Авантура за велике и мале.
* За програм се није потребно унапред пријавити.

Од 11.00 до 12.30 сати:
Креативна радионица за децу Мој Град. Новосадске уметничке приче      
На креативној радионици Мој Град кустоси Галерије ће са децом кренути у градску уметничку авантуру кроз коју ће их упознати с богатим културним наслеђем Новог Сада, Посматрајући уметничка дела – слике, цртеже, графике и скулптуре настала у различитом временском периоду, од XVIII до XX века, која се налазе у колекцији Галерије Матице српске, на занимљив, интерактиван и креативан начин малишани ће бити у прилици да упознају српске уметнике који су на својим делима сачували приче о настанку града, његовој архитектури, култури и људима који су својим деловањем и стваралаштвом учинили наш Град  посебним и лепшим местом за живот свих нас. Циљ радионице је да учењем о културном наслеђу деца с поносом и знањем корачају улицама свог града, као и да га чувају и штите.
* Радионица је намењена деци од 5 до 11 година и реализује се за максимално 10 малишана. За радионицу је потребно да родитељи пријаве децу путем линка: https://forms.gle/YYH9ToWs5N1EMNqa8

 

20. септембар у 13.00 и 16.00 сати:
Уметнички маратон „2 × 50 дела у 100 минута” кроз сталну поставку ГМС
У жељи да представимо публикацију Сто дела Галерије Матице српске која је објављена на српском, енглеском и француском језику, припремили смо „уметнички маратон” током којег ће се посетиоци кроз кратке приче кустоса Галерије упознати са 100 одабраних дела изложених у сталној поставци. Идеја је да кустоси Галерије у 100 минута представе 50 дела (у сваком термину два кустоса ће представити других 50 дела), указујући на њихове специфичности и занимљивости. Кроз избор 100 најзначајнијих, најквалитетнијих, најатрактивнијих и најпознатијих дела из колекције који покрива широк временски оквир њиховог настанка, разноврсна тематска опредељења и богатство уметничких техника, пружа се могућност сагледавања развоја националне уметности у целини, са свим њеним специфичностима и разноврсношћу у домену теме, ликовног језика и технике.
* За програм се није потребно унапред пријавити.

 

Током обележавања манифестације Дани европске баштине (18‒20. септембар) улаз у Галерију Матице српске је слободан.

 

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно