Дечија недеља у Галерији Матице српске
АВАНТУРА ЗА ВЕЛИКЕ И МАЛЕ
Породична тура кроз сталну поставку
6–11. октобар 2020. године

 

Галерија Матице српске и ове године обележава Дечију недељу. Од 6. до 11. октобра биће реализован програм Авантура за велике и мале, који представља посебну туру кроз сталну поставку Галерије Матице српске, намењену породицама. Поучени искуствима током претходних месеци који су нас усмерили на наше ближње, подстакли на присност и поново указали на вредности породице, одлучили смо да наставимо да негујемо ову повезаност и покренули посебан породични програм у Галерији Матице српске. Родитељи, старатељи, баке и деке са децом користећи специјални штампани породични водич, кроз игру улога и занимљиве игре, задатке и различите тематске целине откриваће приче о уметницима и уметничким делима која се чувају у Галерији Матице српске.

Улаз за породице је током читаве недеље бесплатан, без посебног најављивања, а сваког дана, у редовно време Галерије, очекују их различите породичне (аван)туре:

6. октобар 2020. године
На чизму личи, уметношћу се дичи
Италија је у целом свету позната по уметничким делима и дивним грађевинама, због чега су је радо посећивали и српски уметници како би усавршили своје сликарско умеће. Откријте на којим уметничким делима су приказани италијански градови и замишљајте да шетате улицама уживајући у лепоти и укусима Италије.

7. октобар 2020. године
Уметност на „бечки начин“
Послушајте уметничке приче о царском Бечу, средишту некадашње империје породице Хабзбург. Сазнајте како је Урош Предић током својих студија у Бечу насликао једну од најслађих портрета у српској уметности.

8. октобар 2020. године
Два града које Дунав спаја – Будим + Пешта
Сазнајте како је млади Сава Текелија откривао Пешту и оставио за собом велелепно здање које и дан данас носи његово име. Истражите како је изгледао овај град на Дунаву и живот у њему пре више од 200 година.

9. октобар 2020. године
Зачарани магијом Париза
Српски уметници, одушевљени Градом светлости – Паризом, често су тамо одлазили, учили, дружили се и сликали. Захвљујући њиховим делима, упознајте се с културним наслеђем и знаменитостима града.

10. и 11. октобар 2020. године
Новосадске уметничке приче
Посматрајући уметничка дела откриваћете приче о уметницима и њиховим делима на којима јр сачувана историја о настанку града, његова архитектура, култур аи људи који су својим стваралаштвом и доприносима учинили Нови Сад посебним и лепшим местом за живот.

 

За све информације можете се обратити музејској едукаторки Ивани Растовић на телефон 021 4899 017 или 069 111 2927.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно