ИНСПИРИСАНИ ИТАЛИЈОМ
6. март – 23. август 2020. године

 

Изложба Галерије Матице српске Инспирисани Италијом премијерно је представљена 2019. године у Италијанском институту за културу у Београду у поводу обележавања 140 година од успостављања дипломатских односа између Италије и Србије и 10 година од потписивања стратешког партнерства између две земље.  С идејом да се и новосадска публика упозна са делима која сведоче о везама српске и италијанске уметности, у сарадњи са Италијанским институтом за културу у Београду и под покровитељством ДДОР осигурања, изложба Инспирисани Италијом је свечано отворена у петак, 6. марта 2020. године у 20.00 сати у Галерији Матице српске. Присутнима су се обратили: др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, Њ. Е. Карло Ло Кашо, амбасадор Републике Италије у Србији и др Ђорђо Маркеђани, председник Извршног одбора ДДОР осигурања. Уз уметничка дела инспирисана Италијом публика је уживала и у италијанским канцонама у извођењу Александар Дујин Orchestra.

Изложба Инспирисани Италијом посвећена је српско-италијанским културним и уметничким везама, односно српским уметницима који су узоре и подстицаје за своје стваралаштво проналазили у уметничкој традицији Италије. Одабиром уметничких дела из колекције Галерије Матице српске биће визуелно репрезентована италијанска „искуства” српских уметника: Аксентија Мародића, Јефтимија Поповића, Јована Поповића, Новака Радонића и Павла Симића. Уз копије дела према италијанским мајсторима Пармиђанину, Гвиду Ренију и Помпеу Батонију које су настале током боравака српских уметника у европским уметничким центрима или у Италији, на изложби ће бити представљени цртежи италијанских градова и предела, као и графички листови страних уметника насталих према Рафаелу, Тицијану и Анибале Карачију.

Захваљујући уметничким делима приказаним на изложби, у могућности смо да се на посредан начин упознамо с италијанском уметношћу, али и да спознамо на који начин је она утицала и инспирисала образовање српских уметника, без обзира да ли су се школовали, студијски боравили у Италији или су учили пред уметничким делима која су били у прилици да виде у градовима Европе. Италија и италијанска уметност, омогућили су српским уметницима да, усавршавајући се и богатећи сопствено сликарство, у српску уметност унесу нове идеје и мотиве. Подстакнути новим визуелним искуствима и идејама градили су везу између свог националног културног наслеђа и наслеђа Европе, уводећи тако српску уметност у нове токове.

Изложбу прати каталог са расправним текстом на српском и италијанском језику, као и репродукцијама изложених уметничких дела из колекције Галерије Матице српске. Аутор и кустос изложбе је Станислава Јовановић Миндић, кустос Галерије Матице српске.

У оквиру изложбе током лета биће реализован разноврстан пратећи програм: стручна тумачења и предавања, едукативни програми и креативне радионице за децу и младе.

Изложба је отворена до 23. августа 2020. године.

Реализацију изложбе и каталога омогућили су Министарство културе и информисања Републике Србије, уз велику подршку Италијанског института за културу у Београду и ДДОР осигурања.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно