Mанифестација
ЛЕТО НА ТРГУ ГАЛЕРИЈА 2020.
2. јул – 27. август 2020. године
четвртком у 21.00 сати

 

Услед погоршања здравствене ситуације у земљи и нових мера Градског штаба за ванредне ситуације, Галерија Матице српске, Спомен-збирка Павла Бељанског и Галерија ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића одлучиле су да манифестацију Лето на Тргу галерија 2020. одложе до септембра. Уколико се стекну услови, програм ове манифестације би се наставио током септембра, док би публика о новим терминима одржавања била благовремено обaвештена. Како би се осигурала здравствена безбедност организатора и публике, почев од пројекције филма Рубен Брант, колекционар, планиране за четвртак, 23. јул, одлажу се све остале вечери.

Галерија Матице српске, Спомен-збирка Павла Бељанског и Галерија ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића сваког лета новосадској публици нуде бесплатнe културно-уметничке програме на отвореном. Наши суграђани могу у вечерњим сатима да учествују у атрактивним садржајима који приказују разноврсност светске и националне културне баштине и значај њиховог очувања. Сваког четвртка од 2. јула до 27. августа 2020. године, у 21.00 сат, моћи ће да уживају у опуштајућој атмосфери захваљујући путописним причама, квизу о уметности, концертима, филмским пројекцијама и предавањима.

Музејске установе на Тргу галерија својим деловањем, колекцијама и најразличитијим програмима оживљавају Трг и чине га уметничким средиштем Новог Сада. Манифестација Лето на Тргу галерија је још један начин да укажемо на Трг као једну од значајних културних тачака по којој ће Нови Сад бити препознатљив као Европска престоница културе. Захваљујући концепту саме манифестације, оживљава се простор Трга као потенцијалног културног језгра града, као места за уживање и провођење слободног времена.

Манифестацијa се свечано отвара у четвртак, 2. јула у 21.00 сат у знаку добре сарадње с Француским институтом у Србији – Огранком у Новом Саду, а тим поводом, биће приређен коктел у врту Спомен-збирке Павла Бељанског и Галерије Матице српске, као и наступ акустичког ансамбла „Кло кло“ из Новог Сада. Њихов репертоар одликује жанровска разноликост, а у оквиру програма, извешће франкофоне теме и музику блиску тзв. „jazz manouche“.

Програм манифестације приређен је у сарадњи са бројним пријатељима Галерије Матице српске, Спомен-збирке Павла Бељанског и Галерије ликовне уметности поклон збирке Рајка Мамузића, као што су Никола Костић, Слађана Велендечић Милаковић, Марија Стобород Шибановa, др Нада Савковић, Cinema City, културним центрима Collegium Hungaricum и British Council, те музичко-вокалним саставима Кло кло, Богдан Ранковићи Сербоплов. Детаљан програм можете погледати испод текста, као и у Календару.

Овогодишња манифестација реализује се у оквиру платформе „Тврђава мира” – четврте програмске платформе пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе”  и „Калеидоскоп културе” које имају задатак да афирмишу Нови Сад као симбол мира, заједништва и толеранције.

Реализацију манифестације Лето на Тргу галерија 2020. омогућили су Министарство културе и информисања Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и Управа за културу града Новог Сада.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно