„МУЗИКА СВУДА“, И У ГАЛЕРИЈИ МАТИЦЕ СРПСКЕ
од 9. новембра 2020. године

 

Доскочивши ограничењу публике у концертној дворани, Београдска филхармонија је креирала једну од најузбудљивијих сезона измештањем репертоара тамо где је публици лако доступан – свуда! У авантури „Музика свуда“ снимци репертоара Београдске филхармоније, који је претходно оркестар извео на концертима у својој Сали, дистрибуирају се и пуштају у продавницама, поштама, банкама, колцентрима, парковима, а од 9. новембра и у Галерији Матице српске. Београдска филхармонија уз нову замисао и хаштаг #muzikasvuda разбија све конвенције увођењем алтернативних локација слушања класичне музике, и то не само у Београду већ целој Србији. По речима директора Ивана Тасовца „током наредног периода филхармонија може да обећа да ће бити строга али непослушна. Прво се односи на поштовање прописаних мера, а друго на пробијање свих досадашњих навика када је слушање класичне музике у питању.”

Упоредо са обележавањем манифестације „Музеји за 10“, од 9. новембра Галерија Матице српске постаје и дом класичне музике. Упоредо са обележавањем манифестације „Музеји за 10“, од ове недеље Галерија Матице српске постаје и дом класичне музике. Музејску тишину замениће познате мелодије Мала ноћна музика и Симфоније бр. 40 и 41 Волфганга Амадеуса Моцарта, а посетиоци ће обогатити своје искуство и уживање у уметности. Како је истакла управница Галерије Матице српске, др Тијана Палковљевић Бугарски захваљујући сарадњи са Београдском филхармонијом, увек строга и послушна Галерија Матице српске, добила је прилику да постане непослушна и да уживање у делима ликовне уметности употпуни музиком. Одлуком да будемо партнери у пројекту „Музика свуда“ промовишемо ликовну и музичку уметност као зачине који свакодневицу чинe посебном и јединственом, како за нас који радимо у Галерији тако и за све наше сараднике а пре свега нашу публику. Београдска филхармонија као расадник креативних и иновативних идеја увек је добродошла у нашем простору са својим искорацима који живот и у овим тешким тренуцима чине лепшим!”

Подржавајући и укључујући се у акцију „Музика свуда“ Галерија Матице српске наставља успешну сарадњу са Београдском филхармонијом, са којом је, током претходне две године у оквиру пројекта „Одрастање уз уметност“ реализовала низ концерата класичне музике у Галерији за бебе и њихове родитеље, уводећи их у свет класичне музике и уметности од најраније доби.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно