ПОКЛОН-ЗБИРКА ДРАГИШЕ БРАШОВАНА

 

У духу традиције која траје већ готово два века, почетком 2020. године Галерија Матице српске примила је изузетан поклон. Дар који се не издваја само бројем и квалитетом  уметничких предмета, него и значајним местом који дародавац заузима у српској културној историји. Викторија Брашован, супруга великог архитекте Драгише Брашована поклонила је у његово име Галерији Матице српске праву малу уметничку збирку ликовне уметности: 4 слике, 4 скулптуре, 2 породичне иконе, 1 цртеж, 1 карикатуру и 1 графику. Међу дарованим делима истиче се до сада јавности непознат портрет младог Брашована, рад непознатог уметника, као и две каталогизиране слике Младена Јосића. Међу скулптурама издвајају се дела Сретена Стојановића, Ристе Стијовића и Антуна Аугустинчића. Посебну вредност имају архитектонски цртеж с приказом Београда са воде, карикатура која представља Драгишу Брашована и две иконе с представом Светог Василија.

Поред наведених дела ликовне уметности, госпођа Брашован је поклонила и бројна дела примењене уметности које је сам архитекта предано сакупљао и који су чинили део његовог животног простора: огледала, комоде, витрине, фотеље, свећњаке, лустере, сатове… Део наведених предмета већ је изложен је у Свечаном салону Галерије Матице српске, а део је тренутно постављен у Великој сали, пре него што се приступи њиховој стручној обради и неопходним рестаураторским захватима. Тек када се тај комплексни и обимни посао оконча, у част дародавца, биће приређена и изложба Поклон-збирке Драгише Брашована. Примљеним даром Галерија Матице српске je употпунила своју колекцију ликовне уметности радовима значајних уметника који су били пријатељи и савременици Драгише Брашована.

Истовремено је, кроз његове личне предмете, у свој простор унела дух једног великана, архитекте који је обележио развој модерне српске архитектуре и оставио Новом Саду једну од најпрепознатљивијих грађевина  –  зграду Бановине.

Поштујући вољу недавно преминуле Викторије Брашован и њене кћерке Олге Ковачев, захваљујемо им се на драгоценом дару који ће допринети уобличавању сећања на архитекту Драгишу Брашована. Његово архитектонско ремек-дело заувек ће бити обележје Новог Сада, а Галерија Матице српске чуваће уметничка дела и предмете који употпуњују слику о њему као архитекти, породичном човеку, пријатељу и истакнутој личности српске културне историје.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно