Едукативни програм за децу
УМЕТНИЧКИ ВРЕМЕПЛОВ
Личности и догађаји на уметничким делима Галерије Матице српске
октобар 2017 – мај 2018. године

Галерија Матице српске већ пуну деценију приређује едукативне програме за децу са жељом да свој уметнички фонд и сталну поставку учини интересантним и доступним најмлађима и да на тај начин развија позитиван однос према уметности, музејским установама и културној баштини. Током протеклих десет година у програмима Галерије учествовало је преко 40.000 новосадских малишана, а резултати рада с
децом презентовани су из године у годину на завршним изложбама дечјих радова са жељом да се јавност упозна с активностима Галерије у раду са најмлађима.

Нови циклус едукативног програма Уметнички времеплов. Личности и догађаји на уметничким делима Галерије Матице српскенаставља се од октобра 2017. године у Галерији Матице српске. Програм је намењен деци предшколског и раног основношколског узраста, од 6 до 11 година, са идејом да најмлађи посетиоци путем уметничких дела из сталне поставке Галерије Матице српске на занимљив начин сазнају о значајним догађајима и личностима из историје и о њиховим врлинама. Програм је осмишљен у сарадњи с Предшколском установом „Радосно детињство” и Одсеком за педагогију Филозофског факултета у Новом Саду, а реализован под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и Управе за културу Града Новог Сада.

Едукативни програм Уметнички времеплов. Личности и догађаји на уметничким делима Галерије Матице српске одвијаће се у периоду октобар 2017. ‒ мај 2018. године у Галерији Матице српске. Малишани ће посматрати уметничка дела и са кустосима разговарати о приказаним личностима и догађајима. Уз помоћ маште, отпутоваће „временском машином” у прошлост и срести се с херојима и хероинама наше историје. Сазнаће које су особине красиле јунаке, краљеве, даме, сликаре и сликарке, песнике, али и „обичне“ људе. Идеја је да се уз одговарајуће усмеравање дечје пажње на одређене људске врлине дође до сазнања о дечјим узорима и моделима понашања. Такође, кроз игру улога деца ће „откривати” свој карактер у одређеним друштвеним ситуацијама. Други део едукативног програма биће реализован у вртићу са васпитачима и ликовним педагозима ПУ „Радосно детињство”. Кроз широку лепезу мотивација, ликовних тема и идеја, од композиција уметничких дела, приказа личности и догађаја значајних за децу у којима су и сами учествовали, до могућности да у машти замене улоге и постану неко други, деца ће кроз ликовни рад дати слику о себи, а самим тим и слику света у коме живе.

Програм прати специјална дечја публикација Уметнички времеплов. Личности и догађаји на уметничким делима Галерије Матице српске чији су аутори: Јелена Огњановић и Мирослава Жарков, кустоскиње Галерије Матице српске и Драган Јајић, ликовни педагог ПУ „Радосно детињство”.

Као резултат реализованог програма у мају 2018. године биће приређена изложба дечјих радова.

Током трајања програма, од 7. октобра 2017. године, сваке суботе од 11.00 до 12.30 сати у Галерији ће се одржавати креативне радионице за децу у којима ће се обрађивати различити садржаји инспирисани темама и одабраним уметничким делима која се налазе у Галерији Матице српске, као и делима националне и светске културне баштине. Радионице су отвореног типа и намењене су деци узраста од 5 до 11 година, а реализују их кустоси Галерије уз помоћ студената Одсека за педагогију Филозофског факултета у Новом Саду.

Уметнички времеплов

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно