Едукативни програм за децу
МОЈА УМЕТНИЧКА АВАНТУРА
Откривамо Европу кроз уметничка дела
Програм намењен деци од 5 до 11 година
октобар 2019. – мај 2020. године

У Галерији Матице српске се више од једне деценије реализују едукативни програми за децу са идејом да се уметничко наслеђе и простор музеја учинe интересантним и доступним најмлађима, како би се код малишана развијао позитиван однос према уметности, музејским установама и културној баштини. Из тог разлога, Дечја недеља је повод да позовемо све малишане и њихове родитеље да од 5. до 13. октобра бесплатно посете Галерију и уживају у уметничким делима, а свако дете на поклон добија дечју књижицу по избору, из Галеријске едиције публикација Моја Галерија.

Од октобра 2019. године у Галерији почиње и нова сезона едукативног програма Моја уметничка авантура. Откривамо Европу кроз уметничка дела намењена деци од 5 до 11 година. У сарадњи са Предшколском установом „Радосно детињство” од октобра 2019. до маја 2020. године деца из вртића ће организовано посећивати Галерију где ће са музејским едукаторима откривати дела српских уметника који су путовали по Европи, и своје импресије с путовања бележили сликом и цртежом. На крају програма, у јуну 2020. године, биће традиционално организована изложба дечјих радова.

Такође, захваљујући сарадњи са Центром страних језика Soho из Новог Сада и Француским институтом у Србији – Нови Сад, и подршци Управе за културу града Новог Сада, едукативни програм Моја уметничка авантура прилагођен је и деци која уче енглески и француски језик. Уз помоћ дечје публикације на енглеском и француском, деца ће истражујући приче о путовањима српских уметника и посматрајући одабрана уметничка дела, на занимљив начин открити културно наслеђе Србије, Француске и Енглеске и проширити вокабулар новим речима на страном језику који се кроз редовну наставу не обрађује. Програм је намењен основним школама, као и школама страних језика.

Од октобра 2019. године, сваке суботе од 11.00 до 12.30 сати у Галерији ће се одржавати и креативне радионице за децу, на којима ће кустоси малишанима на креативан начин дочарати приче о европском културном наслеђу, и приближити актуелне изложбе у Галерији Матице српске.

Целокупан едукативни програм се реализује под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и Управе за културу Града Новог Сада.

За више информација о програму можете се обратити Јелени Огњановић на телефон 021 4899 018 или 069 1103 051, и на decjiprogrami@galerijamaticesrpske.rs

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно