ЕДУКАТИВНИ ПРОГРАМИ
Нови едукативни програм за децу
УМЕТНИЧКИ ВРЕМЕПЛОВ Личности и догађаји на уметничким делима Галерије Матице српске октобар 2016 – мај 2017.

Галерија Матице српске од 2006. године приређује едукативне програме за децу са жељом да свој уметнички фонд и сталне поставке учини интересантним и доступним најмлађима, да на тај начин развија позитиван однос према уметности, музејским установама и културној баштини. Током протеклих десет година у програмима Галерије учествовало је преко 40.000 новосадских малишана а резултати рада са децом презентовани су из године у годину на завршним изложбама дечјих радова са жељом да се јавност упозна са активностима Галерије у раду са најмлађима. 

Нови едукативни програм за децу Уметнички времеплов. Личности и догађаји на уметничким делима Галерије Матице српскепочиње средином октобра 2016године, а  намењен је деци предшколског и раног основношколског узраста, од 6 до 11 година. Циљ програма је да малишани путем уметничких дела из сталне поставке Галерије Матице српске сазнају на занимљив начин о значајним догађајима, личностима али њиховим врлинама. Програм је осмишљен у сарадњи са Предшколском установом „Радосно детињство” и Одсеком за педагогију Филозофског факултета у Новом Саду, а реализован под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и Управе за културу града Новог Сада.

Због предстојећих радова на обнови фасаде Галерије Матице српске едукативни програм Уметнички времеплов. Личности и догађаји на уметничким делима Галерије Матице српскеће се у периоду октобар 2016. ‒ мај 2017. године одвијати у вртићима ПУ „Радосно детињство”. Малишани ће посматрати уметничка дела и са кустосима разговарати о личностима и догађајима приказаним на њима. Уз помоћ маште, отпутоваће „временском машином” у прошлост и сусрести се са важним херојима и хероинама наше историје. Сазнаће које су особине красиле јунаке, краљеве, даме, сликаре и сликарке, песнике, али и „обичне“ људе. Идеја је да уз одговарајуће усмеравање дечје пажње на одређене људске врлине дође до сазнања о дечјим узорима и моделима понашања. Такође, кроз игру улога деца ће „откривати” свој карактер у одређеним друштвеним ситуацијама. Након посете кустоса Галерије, други, креативни део програма биће реализован такође у вртићу, са васпитачима и ликовним педагозима ПУ „Радосно детињство“. Кроз широку лепезу мотивација, ликовних тема и идеја, од композиција уметничких дела, приказа личности и догађаја значајних за децу у којима су и сами учествовали, до могућности да у машти замене улоге и постану неко други, деца ће кроз ликовни рад дати слику о себи а самим тим и слику света у коме живе. Као резултат успешно реализованог програма у мају 2017. године биће приређена изложба дечјих радова у Галерији Матице српске.

Програм прати специјална дечја публикација Уметнички времеплов. Личности и догађаји на уметничким делима Галерије Матице српске, чији су аутори: Јелена Огњановић и Мирослава Жарков, кустоскиње Галерије Матице српске и Драган Јајић, ликовни педагог ПУ „Радосно детињство”.  

 

КРЕАТИВНЕ РАДИОНИЦЕ ЗА ДЕЦУ СУБОТОМ

Важно обавештење!

Због радова на обнови фасаде Галерије Матице српске нећемо бити у могућности да у периоду од октобра 2016. до марта 2017. године у простору Галерије реализујемо креативне радионице за децу суботом

Уметнички времеплов

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно