Едукативни програми Галерије Матице српске
БЕБА У ГАЛЕРИЈИ. Први кораци уз уметност
МОЈА УМЕТНИЧКА АВАНТУРА. Откривамо Европу кроз уметничка дела
КУЛТУРА КРОЗ НОВИ САД
октобар 2018. ‒ јун 2019. године

Галерија Матице српске више од једне деценије приређује едукативне програме и креативне радионице за децу предшколског и раног основношколског узраста, а у последњих неколико година развија и едукативне програме за средњошколце, са жељом да свој уметнички фонд и сталну поставку учини интересантним и доступним, и на тај начин код деце и младих развије позитиван однос према уметности, музејским установама и културној баштини. Од 2018. године Галерија Матице српске отвара своја врата и најмлађим посетиоцима – бебама, као и њиховим родитељима са намером да укаже на значај присуства културе у одрастању детета од најранијег доба.

БЕБА У ГАЛЕРИЈИ. Први кораци уз уметност
Сваког уторка улаз у Галерију за родитеље са бебама је слободан.
Сваке прве суботе у месецу концерти класичне музике за бебе и родитеље

МОЈА УМЕТНИЧКА АВАНТУРА. Откривамо Европу кроз уметничка дела
Током радне недеље у договору према утврђеном распореду
Деца од 5 до 11 година

КУЛ-ТУРА КРОЗ НОВИ САД
Током радне недеље у договору према утврђеном распореду
Млади од 14 до 18 година

 

БЕБА У ГАЛЕРИЈИ. Први кораци уз уметност

Кроз пројекат Беба у Галерији. Први кораци уз уметност Галерија Матице српске је у сарадњи са Музичком омладином Новог Сада и Београдском филхармонијом припремила посебан програм намењен мајкама и бебама са жељом да им омогући квалитетно заједничко провођење слободног времена уз културу и уметност. У том циљу Галерија је прилагодила свој простор потребама мајки са децом, опремивши га фотељом за дојење, повијалицом за бебе и играчкама у Дечјој соби.

Сваког уторка од октобра 2018. године улаз у Галерију за родитеље са бебама је слободан. Такође, сваке прве суботе у месецу у Галерији се организују концерти класичне музике за бебе и њихове родитеље. Концерти трају 30 минута и подразумевају пажљиво одабране композиције дечје класичне музике, као и композиције наменски писане за програм.

У склопу овог програма припремили смо радосницу Беба у Галерији. Први кораци уз уметност која бележи и чува драгоцене успомене бебиних првих сусрета са културом и уметношћу.

Нека ваше бебе заједно са вама открију свет слике и звука!
Кроз сусрет са бојама и облицима на уметничким делима и сложеним и мелодичним звуцима класичне музике, код беба се подстиче и развија моћ опажања као и осећај за ритам и мелодију!

Реализацију пројекта омогућила је Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе” и Војвођанска банка.

 

МОЈА УМЕТНИЧКА АВАНТУРА. Откривамо Европу кроз уметничка дела

Нови едукативни програм Галерије Матице српске Моја уметничка авантура. Откривамо Европу кроз уметничка дела, намењен деци од 5 до 11 година, трајаће од октобра 2018. до маја 2020. године. Осмишљен је с идејом да у 2018. години, као години Европског културног наслеђа, деци представимо културно наслеђе Италије, Француске, Немачке, Мађарске, Аустрије и других европских земаља. Истражујући приче о путовањима српских уметника и посматрајући одабрана уметничка дела, малишани ће се на занимљив и креативан начин упознати са земљама и градовима Европе и њиховим културним наслеђем. Такође, намера нам је да се деца упознају с Галеријом као музејском установом и с основним музеолошким појмовима као што су кустос, конзерватор, наслеђе, баштина и културно добро.

Програм је употпуњен дечјом публикацијом Моја уметничка авантура. Откривамо Европу кроз уметничка дела. Листајући ову књижицу малишани ће се кроз двадесет пет уметничких дела из колекције Галерије Матице српске упознати са српским уметницима који су путовали по Европи, а своје импресије с путовања бележили сликом и цртежом. Такође, играма и интерактивним задацима који се налазе у публикацији, подстиче се дечја креативност и радозналост.

Програм се реализује у сарадњи са Предшколском установом „Радосно детињство”, а под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и Управе за културу Града Новог Сада.

Као резултат реализованог програма 2019. и 2020. године биће приређене изложбе дечјих радова.

Током трајања програма од октобра 2018. године, сваке суботе од 11.00 до 12.30 сати у Галерији ће се одржавати креативне радионице за децу, на којима ће кустоси Галерије малишанима на занимљив и креативан начин дочарати приче о европском културном наслеђу.

Термин за радионицу можете резервисати путем броја телефона +381 21 4899 017 или E-mail адресе decjiprogrami@galerijamaticesrpske.rs.

 

КУЛ-ТУРА КРОЗ НОВИ САД

КУЛ-тура кроз Нови Сад је пројекат који је удружио три установе културе из Новог Сада – Галерију Матице српске, Позориште младих и Архив Војводине – са циљем реализовања програма који ће укључити младе у осмишљавању, реализовању и промовисању културне понуде свог града. У сусрет 2021. години када ће Нови Сад постати европска престоница културе, желимо да заједно с младима укажемо на културне вредности и значај града као и на важност његове историје и културе у европском контексту. Пројекат је намењен младима од 14 до 18 година, односно ученицима средњих школа са територије града Новог Сада.

Пројекат започињемо радионицама Улице и лица мог града у Галерији Матице српске, које имају за циљ да окупе младе који ће на занимљив и иновативан начин, кроз употребу лего коцкица, покушати да одговоре на питање Шта и ко чини културу нашег града? Посматрајући уметничка дела из колекције Галерије Матице српске на којима је представљен Нови Сад, млади ће имати прилику да воде дијалог о Новом Саду „некада и сада” али и да дођу до одговара на питање шта њихов град чини јединиственим на мапи Европе.

Након ове радионице млади ће самостално одлучити да ли желе да наставе дружење са кустосима, глумцима и архивистима током наредних шест месеци кроз две радионице у Архиву Војводине и седам радионица у Позоришту младих. На тај начин добијају прилику да учествују у стварању слике о Новом Саду из свог угла и постану креатори водича КУЛ-тура кроз Нови Сад.

Радионице трају два сата, бесплатне су и воде их кустоси и музејски едукатори.

Термин за радионицу можете резервисати путем броја телефона +381 21 4899 017 или E-mail адресе decjiprogrami@galerijamaticesrpske.rs.

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно