СТАЛНА ПОСТАВКА XVIII ВЕКА

ПОРТРЕТИ ЧЛАНОВА ПОРОДИЦЕ ТЕКЕЛИЈА

У колективној меморији српског народа Сава Текелија (1761–1842) је упамћен као један од највећих добротвора и задужбинара, као личност која је својим залагањем допринела културном и просветном унапређењу српског народа у Угарској крајем XVIII и током XIX века. 
Драгоцена збирка породичних портрета из заоставштине Саве Текелије, својим историјатом и значајем представља важан сегмент у оснивању и развоју Музеја Матице српске, његове уметничке збирке, данашње Галерије Матице српске. 
Текелије су на портретима представљени у јавном репрезентативном маниру, који ставом, одећом и акцесорном симболиком исказују њихов друштвени и економски статус. Портрети настали у току друге и треће деценије XVIII века, радови су непознатих страних и домаћих портретиста XVIII века, док су остали портрети на основу хронологије и стилских карактеристика атрибуирани истакнутим српским сликарима XVIII и прве половине XIX века који се укључују у општа средњоевропска уметничка схватања: Стефану Тенецком, Јакову Орфелину, Теодору Илићу Чешљару, Георгију Тенецком и Стефану Гавриловићу.

КОПИЈЕ ЗИДНИХ СЛИКА ИЗ МАНАСТИРА КРУШЕДОЛА
ГРАФИКА XVIII ВЕКА
НАСЛЕЂЕ ПОСТВИЗАНТИЈСКЕ ТРАДИЦИЈЕ
ТРАДИЦИОНАЛНО СЛИКАРСТВО
СЛИКАРСТВО РАНОГ БАРОКА
СЛИКАРСТВО ВИСОКОГ БАРОКА
ИКОНОСТАС МИТРОПОЛИЈСКО-ПАТРИЈАРШИЈСКЕ КАПЕЛЕ НА ХОРУ САБОРНЕ ЦРКВЕ У СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА
СЛИКАРСТВО КАСНОГ БАРОКА
ПОРТРЕТ XVIII ВЕКА
ПОРТРЕТИ ЧЛАНОВА ПОРОДИЦЕ ТЕКЕЛИЈА
НОВЕ ТЕМЕ - НОВИ САДРЖАЈИ

Информације

Стална поставка

Музејска продавница

Актуелно