Свечано отварање изложбе „Молитва као Милосрђе. Алфонс Муха и Предраг Ђаковић“

Након прошлогодишње изложбе Паја Јовановић и Густав Климт. Једна епоха, два уметника, три музеја која је спојила два велика сликара различитих националности, Галерија Матице српске и ове јесени поново представља дијалог између два ствараоца. Изложба Молитва као Милосрђе спојиће чешког сликара Алфонса Муху и Предрага Ђаковића, савременог српског уметника који живи и ствара у Прагу.

Свечано отварање изложбе Молитва као милосрђе биће приређено у петак, 20. септембра у 20.00 сати, а на отварању присутнима ће се обратити др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, др Данило Вуксановић, помоћник управника ГМС и кустос изложбе, Лордан Зафрановић, режисер и Њ. Е. господин Јан Бонди, амабсадор Чешке Републике у Србији. Отварање ће употпунити музички програм, а наступиће Габриела Убавић, сопран и Александра Гајић, клавир.

Изложба Молитва као Милосрђе представља дијалог између уметничких дела два сликара из различитих епоха: Алфонса Мухе, који је стварао у другој половини 19. века и првој половини 20. века, и Предрага Ђаковић (1964), савременог уметника. Тематски, изложба приказује страдања српског, чешког и јеврејског народа која су се десила у 20. веку, указује на немиле догађаје које не смемо да заборавимо, али их снагом уметничког исказа урезује у колективно памћење како се не би никад више поновили. Публика ће имати прилику да се први пут сретне са монументалним делом Алфонса Мухе Милосрђе – Charitas из 1886. године (154х451 цм) и три цртежа из зреле фазе стваралаштва из приватних збирки чешких колекционара. Мухина дела инспирисала су Предрага Ђаковића за стварање уметничких радова и инсталација, те је на такав начин у сопственом уметничком опусу пружио нови оквир холокаусту као непресушном извору за уметничко стваралаштво. Девет композиција Предрага Ђаковића изведених у различитим материјалима, заједно са још четири дела Алфонса Мухе, тумаче на савремен начин трагедију наше цивилизације у ускомешаном историјском току.

Идеја изложбе је да укаже на важност дијалога међу европским културама у циљу стварања бољег и толерантнијег друштва заснованог на хуманистичким идејама љубави и поштовања, како би се у будућности избегла страшна страдања недужног становништва.

Алфонс Марија Муха (1860–1939) био је чешки сликар и један од најзаначнијих уметника покрета Арт Нуво. Сликарство је студирао у Минхену и Паризу, а велику пажњу јавности и ликовних критичара привукао је израдом најпознатијих постера, реклама, илустрација, али и сликањем чувене Словенске епопеје. Данас су његова дела део бројних музејских и приватних колекција, док у Прагу постоји јединствен музеј посвећен овом уметнику.

Предраг Ђаковић (1964) је српски савремени уметник који већ четрдесет година живи и ради у Прагу. Прве часове цртања похађао у чувеној београдској Шуматовачкој улици код Сергеја Јовановића, да би потом завршио Ликовну академију у Прагу. Самостално је излагао у Југославији, Чехословачкој, Сједињеним Америчким Државама, Немачкој, Холандији, Шпанији, Енглеској и Црној Гори. Добитник је више награда за свој рад, а његова дела се налазе у значајним уметничким колекцијама широм света. Паралелно се успешно бави и музиком.

Током трајања изложбе биће реализован богат пратећи програм у виду различитих предавања петком у 19.00 сати, кустоских вођења викендом у 13.00 и 17.00 сати и креативних радионица суботом за децу и тинејџере. Пратећи програм можете пратити на званичном сајту и на друштвеним мрежама Галерије Матице српске.

Кустос изложбе је др Данило Вуксановић, помоћник управника Галерије Матице српске.

Реализацију каталога и изложбе омогућило је Министарство културе Републике Србије, Покрајинска влада Војводине и Град Нови Сад.

Медијски покровитељи изложбе су су ЈМУ Радио-телевизија Војводине, Радио 021, Naxi Planeta радио, Радио Беседа, Color Press Group, Културе.рс и Ringier Serbia doo – Блиц.

Датум

Отварање: 20. септембар 2024.
Траје до: 20. септембар 2024.

Време

20:00

Место

Велика сала „Сава Текелија”, Галерија Матице српске

Улазница

бесплатан улаз
  • Намењено: свим узрастима