Gastronomija kao umetnost života
Prateći program izložbe Inspirisani Francuskom
Izložba Inspirisani Francuskom pokazuje nam na koji način su umetnici doživeli Pariz i Azurnu obalu, predele, ljude, muzeje, arhitekturu, ali kako bismo proširili temu inspirisanosti Francuskom, u okviru pratećeg programa govorićemo i o drugim aspektima svakodnevnog života poput mode, filma, muzike, knjiženosti. Ovaj petak u aprilu biće posvećen francuskoj kuhinji i gastronomiji.
Joie de vivre ili „radost života“ je specifičan pojam poznat svakom Francuzu koji karakteriše i način razmišljanja i način uživanja u životu. Jedan od najvažnijih delova joie de vivre-a jeste odnos prema gastronomiji u kojoj nema sitnica i svaki detalj je od značaja.
Kulturološkinja Marija Šibanova približiće publici priču o tome kako je nastala francuska kuhinja i kako je francuska gastronomija postala deo svetske nematerijalne kulturne baštine. Poznavanje francuske kuhinje značajno je doprinelo zapadnim kuhinja, te se njeni kriterijumi široko koriste u školama kulinarstva i kulinarskom obrazovanju.
Predavanje drži: Marija Šibanova, kulturološkinja