Gastronomija kao umetnost života

Prateći program izložbe Inspirisani Francuskom

Izložba Inspirisani Francuskom pokazuje nam na koji način su umetnici doživeli Pariz i Azurnu obalu, predele, ljude, muzeje, arhitekturu, ali kako bismo proširili temu inspirisanosti Francuskom, u okviru pratećeg programa govorićemo i o drugim aspektima svakodnevnog života poput mode, filma, muzike, knjiženosti. Ovaj petak u aprilu biće posvećen francuskoj kuhinji i gastronomiji.

Joie de vivre ili „radost života“ je specifičan pojam poznat svakom Francuzu koji karakteriše i način razmišljanja i način uživanja u životu. Jedan od najvažnijih delova joie de vivre-a jeste odnos prema gastronomiji u kojoj nema sitnica i svaki detalj je od značaja.

Kulturološkinja Marija Šibanova približiće publici priču o tome kako je nastala francuska kuhinja i kako je francuska gastronomija postala deo svetske nematerijalne kulturne baštine. Poznavanje francuske kuhinje značajno je doprinelo zapadnim kuhinja, te se njeni kriterijumi široko koriste u školama kulinarstva i kulinarskom obrazovanju.

Predavanje drži: Marija Šibanova, kulturološkinja

Datum

Otvaranje: 12. April 2024.
Traje do: 12. April 2024.

Vreme

19:00

Ulaznica

besplatan ulaz
  • Namenjeno: svim uzrastima